ISPOVIJEST TURSKE KNJIŽEVNICE NAKON HAPŠENJA Erdogan: Samo vas odvedu i bace u rupu...

31.12.2016. u 05:29

KULTURA

Sud u Istanbulu oslobodio je iz pritvora istaknutu književnicu Asli Erdogan, lingvistkinju Necmiye Alpay i bivšeg glavnog urednika ugašenog lista u četvrtak na početku suđenja za terorizam, ali je istoga dana uhapšen istaknuti turski novinar Ahmet Sik, prenose agencije


FOTO: (screenshot YouTube)

Sud u Istanbulu oslobodio je iz pritvora istaknutu književnicu Asli Erdogan, lingvistkinju Necmiye Alpay i bivšeg glavnog urednika ugašenog lista u četvrtak na početku suđenja za terorizam, ali je istoga dana uhapšen istaknuti turski novinar Ahmet Sik, prenose agencije.

U pritvoru četiri mjeseca Asli Erdogan odlukom suda oslobođena je, a iz zatvora je puštena i poznata lingvistkinja Necmiye Alpay, javljaju agencije dpa i AFP.

Iz zatvora je pušten i Zana Bilir Kaya, bivši glavni urednik lista Ozgur Gundem, koji je ugašen u listopadu državnim ukazom pod optužbom da je širio terorističku propagandu kurdskih pobunjenika.

Troje ljudi, međutim, ne smije napustiti Tursku i nisu oslobođeni krivnje na suđenju koje je počelo u četvrtak.

Optužnica ih sve tereti da su "članovi terorističke organizacije", da su surađivali s listom Ozgur Gundem i budu li proglašeni krivima, prijeti im kazna doživotnog zatvora.

Sud je naredio produljenje pritvora za jednu osobu u skupini od ukupno devet optuženika. Iduće ročište zakazano je za 2. siječnja, piše AFP.

Asli Erdogan, koja se preziva kao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no s njime nije ni u kakvoj rodbinskoj vezi, dobitnica je brojnih nagrada i njezini su romani prevedeni na mnoge jezike. U zatvoru je provela 132 dana, a po izlasku iz tamnice izgledala je prilično iscrpljeno, a agenciji AFP rekla je da ne može vjerovati da je na slobodi.

- Još nisam sasvim svjesna što se upravo dogodilo, u šoku sam, izjavila je ispred istanbulskog zatvora za žene.

- Samo vas odvedu i bace vas u rupu. Jako je teško, osjećam se kao da sam još unutra, dodala je, a zatim se rasplakala.

- Što mi je nedostajalo unutra? More... ples, balet, klasična muzika..., odgovorila je Erdogan.

U četvrtak je u međuvremenu u odvojenom slučaju priveden istaknuti turski novinar Ahmet Sik pod sumnjom da je širio terorističku propagandu, objavili su državni mediji, javlja Reuters.

Sik piše za dnevni list Cumhuriyet, jedan od rijetkih još aktivnih listova koji kritično pišu o turskoj vladi nakon pokušaja državnog udara u srpnju na koji je vlada odgovorila velikim čistkama i gašenjem medija pod optužbama da su sudjelovali u pokušaju puča.

Međunarodna organizacija CPJ (Odbor za zaštitu novinara) navodi da je najmanje 81 novinar zatvoren u Turskoj, a da je ugašeno više od 130 medija od pokušaja državnog udara u julu.

Više do 110.000 javnih službenika, policajaca, sveučilišnih radnika bilo je privedeno, otpušteno ili suspendirano zbog navodnih veza s klerikom Fethullahom Gulenom, za koji službena Ankara tvrdi da je orkestrirao pokušaj državnog udara.


(TBT, Agencije)