POSLJEDNJE UPORIŠTE: Borba kršćana u Kurdistanu

31.12.2016. u 05:29

RELIGIJA

Mnogi muslimani žele da hišćani ostanu u ovom regionu, nasuprot naporima islamista


FOTO: (Reuters)

Ako hoćete da vidite grad u kome je nemoguće živjeti onda je to Batnaja, koja se nalazi u Iraku, ali pripada regionu Kurdistana. Nekada miran mali gradić pun života sada je sveden na gomilu ruševina u kojima je bukvalno nemoguće živjeti.

Ipak u samom centru grada jedna građevina stoji - to je crkva. Ipak, tu nema nikakvog čuda. Pripadnici Islamske države nisu srušili crkvu jer su htjeli da je pretvore u džamiju. Mada, nisu je ostavili neoštećenu, jer se znaci njihovog prisustva mogu vidjeti svuda - prije svega u gomili grafita na unutrašnjim zidovima. “Robovi krsta, nije vam mesto u Islamskoj državi”, kaže jedan od njih. Neki od njih su i na njemačkom ,jer su pisali islamisti iz te zemlje.

Hrišćani ovog grada su utočište našli u obližnjem hrišćanskom gradu Al Koš. Lokalni svećenik priča da su i pod ID zadržali praksu da osvetljavaju krst na crkvi, a on sam ima nekoliko pušaka. Hrišćani su riješili da se bore. Nekada su bili dobri susjedi -Jevreji, hrišćani i muslimani, ali se onda sve promijenilo.

Poštovanje se vidi i po odnosu koje Pešmerge iskazuju prema preostalim hrišćanima za koje bi htjeli da ostanu u Iraku. Najveću šansu tom cilju daje grad Telaskov (u prevodu Biskupovo brdo), koji je ID zauzeo 2014. Ali je brzo ponovno povraćen čime se objašnjava relativno mala šteta koju je pretrpio. Ipak, stoji činjenica da je na svega 10 minuta vožnje od Mosula.


FOTO: (iReuters)

Opstanak hrišćana na Bliskom istoku nije pitanje vjere, nego toga kakvo društvo želimo da prevlada u ovom regionu. Ono koje forsira fanatizam ili toleranciju.


(TBT/National Interest)