KOALICIJA DA, ULTIMATUM NE! Radončić: Ležao sam tri mjeseca u zatvoru da bih spasio koaliciju"!

31.12.2016. u 05:29

POLITIKA

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je na novogodišnjoj konferenciji za medije da se koalicioni partneri moraju uhvatiti ukoštac s borbom protiv korupcije i infrastrukturnim projektima te da iza sebe moraju ostaviti politički montirane procese i neiskrene koalicione odnose


FOTO: Radončić (Avaz)

Lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić obratio se javnosti na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije.

Radončić je analizirao godinu na zalasku, te odgovarao na brojna pitanja velikog broja okupljenih novinara.

- SBB procjenjuje da je 2016. godina bila ona sa polovičnim uspjesima. Napravili smo nekoliko važnih iskoraka. Predali smo kredibilnu aplikaciju, imamo relativan mir u Federaciji BiH, dosta smo uradili na provedbi reformske agende", rekao je Radončić, pa nastavio:

"Nismo zadovoljni stanjem u infrastrukturi. Otvorili smo jedan tunel, neko je otvorio trotoar... i to su nam najveći graditeljski uspjesi", dodao je lider SBB-a.

Novinare je zanimao odnos sa koalicionim partnerom SDA i Bakirom Izetbegovićem.

"Ne prihvatam ničiju ucjenu. Volim koaliciju u koju smo ušli nakon višemjesečnih molbi SDA jer je u Federaciji bio kolaps. Dali smo sva ministarska mjesta SDA, dali smo direktorske pozicije, tri najveće kompanije. Da bih očuvao koaliciju ležao sam tri mjeseca pod političkom optužnicom, a nisam je htio razbiti, a plan je bio da je razbijem. Odjednom imamo dodatni zahtjev", rekao je Radončić.

Lider SBB-a odgovorio je Izetbegoviću na jučerašnje izjave, s kojima je pokušao izvršiti pritisak na uređivačku politiku "Dnevnog avaza".

"Ne postoji takav koalicioni dogovor koji podrazumijeva da SDA bude s SBB-om i zajedno s Avazom koji ima neovisnu uređivačku politiku. Ko je Izetbegović da veliki Avaz, koji je stariji od SBB-a i koalicije, ucjenjuje kako će pisati kako bi koalicija opstala!? Koalicija 'da', ultimatumi 'ne', izjavio je Radončić.

"On je kazao da će se to desiti ako Avaz nastavi kritikovati vlast, a to rade svi odgovorni mediji. Avaz je prvo napao našeg direktora Autocesta i razbio ga kao zvečku. Izetbegović neke stvari ne memoriše. Ne sjećam se da je Avaz posebno napadao Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, osim kada su principijelne stvari u pitanju.

Ali princip ne postoji da jednu koaliciju uslovljavate pisanjem. Zamislite da ja kažem da Izetbegović ima utjecaj na Klix, Federalnu TV, Slobodnu Bosnu, Stav i Faktor koji je ukinut", kategoričan je predsjednik SBB-a.

"Iako su dobri odnosi među Hrvatima i Bošnjacima, glavni problem leži između SDA i HDZ-a koje imaju mnogo problema i otvorenih pitanja za rješavanje. Trenutno imamo otežavajuću okolnost jer imamo probleme unutar najvećeg koalicijskog partnera, SDA. I tražit ćemo sastanke s njima da se to riješi. Obećali smo ljudima autoputeve moramo graditi toplovode, ceste, sve ono što je potrebno građanima...", smatra Radončić.

Radončić se potom osvrnuo na navode u pojedinim medijima kako je u ovoj godini zaposleno na hiljade ljudi u BiH.

"Neko bi rekao da smo zaposlili 27.000 ljudi, a ja bih rekao da to nije tačno. Statistika je varljiva nauka. To znači 270 fabrika sa 100 uposlenih. Ako mi neko  može pokazati te kolektive - rado bi ih posjetio", dodao je Radončić.


(TBT)