NISU VIŠE VJEČITI SAVEZNICI?! Ovu su najveće krize u historiji Izraela i SAD

31.12.2016. u 05:29

GEOPOLITIKA

I prije Obame, Izrael i SAD su prošli kroz nekoliko kriza u odnosima, a ovo su najveće


FOTO: Obama, Netanyahu (Reuters)

Posljednja kriza između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela je izbila nakon što je Washington odbio da upotrebi veto i blokira rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje izgradnja jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima.

Netrpeljivost između odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua traju godinama, a nedavne tenzije predstavljaju samo kulminaciju koja je otkrila koliko je animozitet zapravo dubok.

Ipak, i prije Obame, Izrael i SAD su prošli kroz nekoliko kriza u odnosima, a ovo su najveće:

SINAJSKA KRIZA 1975.

Jedna od najjačih kriza je zabilježena 1975. kada su SAD vršile pritisak na Izrael da se povuče s poluostrva Sinaj, koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967.

Bez globalnog mirovnog dogovora s Egiptom, Izrael to odbija. Američki predsjednik Gerald Ford obavijestio je izraelskog premijera Jicaka Rabina da će Washington ponovo razmotriti bilateralne odnose.

Sjedinjene Američke Države prekidaju isporuke oružja Izraelu, koji konačno pristaje da se postupno povuče sa Sinaja 1979. uz mirovni sporazum s Egiptom.

AFERA POLLARD 1985.

Težak udarac odnosima zadaje 1985. hapšenje Jonatana Pollarda zbog špijuniranja u korist Izraela. Pollard, analitičar američke mornarice je osuđen 1987. na doživotni zatvor u SAD jer je Izraelu predao tajne informacije.

Kriza se rješava tek obećanjem Izraela da će prekinuti sva svoja špijuniranja na američkoj teritoriji.

"KADA BUDETE STVARNO ŽELJELI MIR, NAZOVITE NAS" 1990.

Saradnja između administracije predsjednika Georga Busha starijeg i premijera Jicaka Shamira  počinje grubo. bushev državni sekretar james Baker se izraelskom sagovorniku grubo obratio u vezi uslova koje Izrael postavlja za mir s Palestincima.

"Svi u Izraelu znaju telefonski broj Bijele kuće. Kada budete stvarno željeli mir, nazovite nas", rekao je

OBAMA I NETANJAHU 2009-2016

Izrael 2010. izaziva spor kada usred posjete američkog potpredsjednika Joea Baidena daje dozvolu za izgradnju 1.600 stanova u ultra-ortodoksnom naselju u istočnom Jerusalemu.

Neuspjeh nove američke mirovne inicijative u aprilu 2014. dodatno otežava odnose, obelježene nesimpatijama između Netanijahua i Obame.

U aprilu 2015. se nastavlja pogoršanje Netanijahuovim govorom o Iranu pred američkim Kongresom.

U decembru 2016. odnosi prerastaju u otvorenu krizu, nakon što SAD, prvi put od 1979. odbijaju da uložie veto kako bi blokirali rezoluciju Saveta sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje izraelsko naseljavanje.

Netanjahu i njegovi ministri oštro kritikuju direktnu odgovornost američkog predsjednika Baraka Obame i državnog sekretara johna Kertya.


(TBT, Al Jazeera)