JEVREJKA, MAJKA ILI VOJNIK? Izrael ima problem kako da žene više uključi u borbene jedinice

30.12.2016. u 00:35

SPECIAL

“Mislim da je ženino mjesto u kući da bude majka”, kaže general Avigdor Kahlani


FOTO: (AP)

Mješovite muško ženske izraelske vojske jedinice su već bile angažirane na vatrogasnim vježbama, ali se pitanje angažiranja žena u borbi još nije riješeno.

Kada je major Ben Jehuda bila ranjena na Sinaju, bolje je razumjela svoje muške kolege koje su bile ranjene u borbi. Ona sada koristi ovaj događaj da ohrabri druge djevojke na krenu njenim stopama. U Izraelu postoji spremnost da se žene uključe u borbene jedinice, ali je opozicija među bivšim vojnicima i religioznim liderima jaka.

Žene sada služe vojni rok dvije, a muškarci tri godine. Oficiri kažu da su se žene pokazale u borbi dobro i u nekim slučajevima kao major Jehuda čak i vodile vojnike u borbu.

Sljedeće godine vojska će formirati četvrti miješani bataljon. Jedinica majora Jehude, nazbana po divljoj mački Karakal je stacionirana na Sinajskom poluostrvu.

Žene pored ovih bataljona mogu da služe i u obavještajnoj službi i artiljeriji, ali pješadija i specijalne jedinice su nedostupne zbog zahtjeva fizičke spremnosti.

I ostale vojske Zapada planiraju veću ulogu žena kao što je vojska SAD ili Velike Britanije. Po riječima jednog oficira ako je neko sposoban da uradi zadatak, “nije bitno da li ima konjski repić ili ne”.

Izrael je svoju vojsku otvorio za žene prije 20 godina i do sada je otvorio 85 odsto pozicija . Mnoge žene vide angažovanje u vojsci kao odskočnu dasku za više činove, ali i politiku ili biznis.

Grupa rabina je osudila veće angažiranje žena u vojsci, a neki oficiri vide u tome zavjeru da se vojska oslabi.

“Mislim da je ženino mesto u kući da bude majka”, kaže general Avigdor Kahlani.


(TBT/WSJ)