OVI SE NE MIČU SA ZELENE, A ONI PREŠLI CRVENU LINIJU! Izetbegović: Opstrukcije od strane rukovodstva RS-a su prešle crvenu liniju

30.12.2016. u 00:35

POLITIKA

Podsjetio je da su tamnu sjenku na te pozitivne procese bacile su  uporne opstrukcije koje su dolazile od rukovodstva entiteta RS, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koje je tih dana kulminiralo ubistvom dva pripadnika OSBiH u Rajlovcu


FOTO: Izetbegović (Oslobođenje)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na novogodišnjoj press konferenciji ove stranke podsjetio je na procese i događaje koji su obilježili 2016. godinu i na ulogu i reakcije SDA spram tih događaja.

- Prije godinu dana kada sam na prvoj press konferenciji pokušao jednom rečenicom sublimirati i opisati 2015. godinu kazao sam da je to bila godina u kojoj je BiH pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog i integracijskog zastoja, tada su zabilježeni prvi znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je da su tamnu sjenku na te pozitivne procese bacile su  uporne opstrukcije koje su dolazile od rukovodstva  RS, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koje je tih dana kuliminiralo ubistvom dva pripadnika OSBiH u Rajlovcu.

- Danas, godinu dana poslije može se reći da su navedeni pozitivni, ali i suprotstavljeni negativni trendovi dominirali kroz čitavu proteklu godinu, dobili zamah i konkretne fizionomije. Izuzetak je ekstremizam koji je gubio energiju i koji očigledno jenjava. U 2016. godini nije zabilježen niti jedan odlazak građana BiH na strana ratišta. Reforme, integracijski procesi i ekonomija su napredovali i donijeli opipljive rezultate. S druge strane, opstrukcije od strane vlasti RS-a oličene u nastupima i aktivnostima Milorada Dodika u 2016. godini su prešle crvenu liniju, ušle u zonu protuustavnog, protuzakonitog djelovanja, prijete blokadama sistema i udaru na ustavnopravni poredak i teritorijalni integritet naše države, kazao je, između ostalog, Izetbegović.

Predsjednik SDA se osvrnuo i na odnose unutar koalicije na držanom i federalnom nivou, kao i na odnose SDA, uključujući i četvorku nezadovoljnih poslanika u Predstavničkom domu PSBiH.


(TBT)