JESU LI OVE SLIKE DOKAZ DA CNN LAŽE?

28.12.2016. u 04:07

MARKER

Teoretičari zavjera posljednjih dana po društvenim mrežama dijele tweet na kojem istu sirijsku djevojčicu, spašenu iz ruševina, nose trojica različitih muškaraca


FOTO: (CNN)

Teoretičari zavjera kažu da je ista curica, malena Sirijka pod imenom Aya, bila u tri različite reportaže od augusta te tvrde da je to dokaz da CNN i drugi zapadni mediji preuveličavaju nivo stradanja u Siriji i čine ih gorima nego što jesu.

20_syria_girls_bollocks

Među onima koji su iznijeli takve tvrdnje je i Kanađanka Eva Bartlett koja se predstavlja kao "nezavisna novinarka i aktivistica za ljudska prava".

Ipak, dovoljno je poslužiti se Googleom da bi se otkrilo o čemu je zaista riječ. Naime, sve su fotografije nastale isti dan, nakon što je djevojčica spašena i smještena u kombi.

Srednju fotografiju najlakše je pronaći, a prema podacima NBS NEWS-a nastala je u Alepu u augustu 2016. godine. Ako nastavite s istim postupkom vidjet ćete i da je desna fotografija nastala 27. augusta, nakon istog bombardiranja Alepa.

Iako ju je najteže pronaći, čak se i za lijevu fotku može vidjeti da je nastala u augustu. Ono što teoretičari zavjera ne prikazuju su druge fotke iste djevojčice, nastale istog dana nakon što su je spasitelji smjestili u kombi.

Dakle, ovo nije fotografija tri različita događaja, nego fotografija iste djevojčice koju su nakon istog bombardiranja u kojem je poginulo 16 osoba, nosila trojica muškaraca. Također, ne postoje dokazi da je CNN koristio tu snimku više puta.

O ovom se slučaju oglasio i britanski Channel 4, pojasnivši da su snimke došle od Bijelih kaciga te da su pokušali kontaktirati "aktivisticu" Bartlett, no ona im se nije javljala. 

(TBT, Index.hr)