OŠTRE REPRESALIJE: Počela su prva velika suđenja za neuspjeli puč u Turskoj

29.12.2016. u 02:35

GLOBAL

U utorak je u Istanbulu počelo suđenje za 29 turskih policijskih službenika u vezi s njihovim navodnim angažmanom u neuspjelom puču protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

FOTO: (OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

U utorak je u Istanbulu počelo suđenje za 29 turskih policijskih službenika u vezi s njihovim navodnim angažmanom u neuspjelom puču protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Također su optuženi za navodnu suradnju s turskim imamom u egzilu, Fetullahom Gullenom, bivšim Erdoganovim bliskim saveznikom koji sada živi u Pennsylvaniji.

Ovo je prvi veći dio turskih vlasti kojima se sudi, a ukupno je skoro 41.000 policijskih, vojnih i vladinih službenika, te gradskih službenika koji su optuženi za povezanost s pučem – čije je gušenje zabrinulo mnoge međunarodne posmatrače za sudbinu turskih demokratskih institucija i vladavine zakona koje se urušavaju. Također se očekuje da će ovo suđenje biti najopsežniji pravni proces u turskoj povijesti, a cilj mu je ući u srž neuspjelog puča koji je doveo do skoro 250 mrtvih.

Manja suđenja su već počela u jugozapadnoj Turskoj, ali ovo je prvo suđenje visokog profila. Od 29 osumnjičenih u Istanbulu, 21 se nalazi pred trima doživotnim kaznama, a 8 ih može biti osuđeno na 15 godina iza rešetaka.

Mnogi lideri NATO-ovih saveznika, uključujući SAD, brinu se da je Erdogan iskoristio rezultat i gušenje neuspjelog puča za konsolidaciju svoje moći. Washington je do sad odbacio turske pozive na izručenje Gulena Turskoj, gdje bi mu se i sudilo, navodeći kako Ankara ne daje dovoljno dokaza da on stoji iza puča. Ali Erdogan optužuje Gulena za nove zločine u zadnje vrijeme; nije mu dugo trebalo da za ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj okrivi Gulenistički pokret. Rusija još nije prihvatila te tvrdnje.

Za to vrijeme, turske vlasti su i dalje osjetljive na uvrede ili nepoštovanje na račun njihovog predsjednika. U ponedjeljak je šef kafeterije u uredima novina Cumhuriyet kazao da bi odbio poslužiti čaj Erdoganu. Ubrzo ga je policija uhapsila i, ukoliko bude osuđen, mogao bi u zatvoru provesti 4 godine zbog uvrede predsjednika.

Cumhuriyet i drugi turski mediji koji su kritični prema Erdoganu, suočili su se s oštrim represalijama. U novembru je 10 novinara Cumhuriyeta pritvoreno, te su ih turski zvaničnici optužili za podršku Gulenu i kurdskim militantima a bivši glavnik urednik Can Dundar je pobjegao u Njemačku. Reporteri bez granica su ove godine Tursku smjestili na nisko 151 mjesto od 180 zemalja po slobodi medija, iza Tadžikistana, Južnog Sudana i Zimambvea.


(TBT, FP)