ASSADOV KADAR?! Zašto je odbijena kandidatura za muslimansku premijerku?

27.12.2016. u 10:36

MARKER

Osobno političko iskustvo Sevil Shhaideh u Rumuniji je ograničeno i svodi se na kratko ministrovanje, ali i lične veze sa liderom partije, zbog čega ima jaku opoziciju


FOTO: Shhaideh (AA)

Rumunski predsednik Klaus Ioanis je odbio prijedlog partije ljevice koja je osvojila izbore da za mjesto premijera kandiduje Sevlju Shhaideh. Nju je predložila partija Socijaldemokrata, a Ioanis nije dao razlog zbog čega je odbio kandidaturu.

Ipak, prema spekulacijama, radi se o to činjenici da je njen muž povezan sa ratom u Siriji. Partija Socijaldemokrata je osvojila 45 odsto glasova početkom decembra, a njen lider nije mogao da se kandiduje jer ima uslovnu kaznu.

Lično političko iskustvo Shhaideh u Rumuniji je ograničeno i svodi se na kratko ministrovanje, ali i lične veze sa liderom partije, zbog čega ima jaku opoziciju.

Činjenica da je muslimanka nije predstavljala problem, ali podrška njenog muža Basharu Assadu i Hezbolahu izgleda jeste.

Ona je radila u ministarstvu poljoprivrede u Siriji 20 godina pre nego što je emigrirala u Rumuniju 2011. godine. Mnogi zvaničnici kažu da je nejasno kako je prošla bezbjedonosnu provjeru kao kandidat za premijera.


(TBT/Guardian)