DVOSTRUKA POMOĆ: Izraelska vojska regrutira mlade sa autizmom

29.12.2016. u 02:35

TEME

Mnogi autistični vojnici koji bi inače bili izuzeti od služenja vojnog roka, sada su u jedinici 9900, gdje su njihove sposobnosti posebno tražene


Foto: The times of Israel

Čitavih osam sati E., 21-togodišnji vojnik strpljivo gleda u satelitske snimke visoke rezolucije određenog područja Izraela i traži sumnjive stvari. Za mnoge bi to bio naporan posao, ali E., koji je ovaj posao opisuje kao zabavan i opuštajući.

On je samo jedan od hiljada vojnika koji rade u “Vizualno obavještajnoj jedinici”Izraelske vojske poznate kao i 9900 koja zapošljava osobe sa autizmom.

Korist je obostrana - za vojnike koji dobivaju posao, kao i za IDF koji koristi njihove sposobnosti vizualnog zapažanja i osjećaja za detalj.

Po riječima stručnjaka autistična djeca manjak društvenih aktivnosti u ranom djetinjstvu kompezuju razvojem drugih sposobnosti - prije svega vizualnih.

Za mnoge vojnike nije problem posao već druženje sa kolegama. E., je završio srednju školu ali se tamo nije osjećao prijatno. Zato je i imao pomoćnika koji ga je pratio. To mu međutim nije ulijevalo osjećaj sigurnosti. Kada je napunio 18. godina stiglo je obavještenje da je oslobođen vojne službe koja je za njegove vršnjake obavezna.

Tek 2008. je vojska odlučila da autistične osobe ipak u zavisnosti od slučaja primi u službu. Tako je i E., završio trodijelni kurs prije ulaska u vojsku koji je uključivao korištenje mapa. E. je toliko oduševljen poslom da će zatražiti da se aktivira za stalno.

Tim prije jer se približava 21. godini kada se svi programi vlade za podršku autističnim osobama gase.

Izrael je kao i većina razvijenih zemalja je zabilježio rast autizma, u periodu 2004-2011. povećanje je bilo petostruko.

Opasan trend u zemlji u kojoj autizam još izaziva stigmu, a primjeri ovih mladih ljudi u vojsci mogu da je umanje.

IDF trenutno radi na proširenju jedinice i na druge aktivnosti koje uključuju razmatranje obavještajnih podataka i programiranje.


(TBT, Atlantic)