ODLUČNO “NE” PROTEKCIONIZMU EL Erian: Trump je zacrtao visoke ciljeve

29.12.2016. u 02:34

KOLUMNA

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump trebalo bi da ima relativno čist put na domaćem terenu za sprovođenje svog ekonomskog programa, s obzirom na to da republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa


Piše: Mohamed A. El-Erian, thebosnaitimes.ba

Stiče se utisak da bi on mogao da izbavi državu iz ćorsokaka zbog kojeg su političke institucije SAD, u proteklih šest godina, bile paralisane. Ali, američka ekonomija ne funkcioniše u nekom izoliranom prostoru, što znači da će Trumpu, ukoliko želi da ostvari ambiciozne ciljeve koji se odnose na uspostavljanje visoke stope rasta i finansijske stabilnosti, trebati pomoć iz inostranstva. Novi predsjednik je kao okosnicu strategije za unapređenje ekonomije postavio investicije u infrastrukturne projekte, reformu poreskog sistema i uklanjanje različitih prepreka za razvoj. Uvjeren da se njegov plan može ostvariti, Trump je zacrtao visoke ciljeve, uključujući rast stope bruto domaćeg proizvoda za gotovo četiri odsto na godišnjem nivou.

U ovom trenutku izgleda kao da je uspeo da ubijedi investitore da povjeruju u takvu priču, pa je povećana količina novca na tržištima kapitala, što je omogućilo Federalnim rezervama da osnaže monetarnu politiku i da 14. decembra podignu ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, nagovijestivši da će sličnih povećanja biti i u narednoj godini. Kao rezultat svega, predstavnici tržišta su sve uvjereniji da Sjedinjene Države izlaze iz perioda prevelikog oslanjanja na nekonvencionalnu monetarnu politiku i da se okreću "nesputanijim" fiskalnim mjerama i strukturnim reformama kojima se potiče rast. To je nalik politici bivšeg predsjednika SAD Ronalda Raegana, mada je i odlazeći šef države Barack Obama zagovarao sličan pristup, ali nije uspio da ostvari rezultate u praksi zbog velike podijeljenosti u Kongresu.

Ipak, ne smijemo izgubiti iz vida i ostatak svijeta. Činjenica je, naime, da se i druge velike ekonomije, naročito u Evropi i Aziji, suočavaju sa mnogo većim teškoćama nego Amerika u pokušaju da "redizajniraju" ekonomiju, čije obilježje i dalje predstavljaju nedovoljno snažne monetarne mjere, neadekvatne strukturne reforme, kao i u pojedinim slučajevima suviše rigidna fiskalna politika. S druge strane, iako su Sjedinjene Države u znatno povoljnijoj poziciji, još nisu na dovoljno zdravim nogama da bi mogle da prežive dug period u kojem bi suviše snažan dolar ugrozio konkurentnost te države na međunarodnoj sceni. Dakle, ako se Trumpova administracija bude služila protekcionističkom retorikom, biće narušeno povjerenje tržišta i poslovnih krugova u Washingtonu. U takvim okolnostima, ključne države, prije svega Njemačka, ekonomski najsnažnija i najuticajnija evropska država, te Kina i Japan, druga i treća ekonomska sila, morale bi da usvoje proaktivnu ekonomsku politiku, odnosno da sprovedu brze strukturne reforme. Na Trumpovu žalost, izgleda kao da ostatak sveta u ovoj fazi nije spreman da učini tako velik zaokret. Stoga, novoimenovani članovi njegovog ekonomskog tima treba da uspostave direktan kontakt sa njemačkim, kineskim i japanskim kolegama, kako bi se  unaprijedila međunarodna saradnja.

Njemačka, Kina i Japan imaju valjane razloge da usvoje navedene principe, s obzirom na to da bi podrška Sjedinjenim Državama da dostignu zdrav i održiv rast predstavljala podstrek i za razvoj njihovih sopstvenih ekonomija. Također, moramo spriječiti scenario koji bi podrazumijevao da Trumpova administracija uvede protekcionističke mjere, čime bi se povećao rizik od trgovinskog rata od kojeg niko ne bi imao koristi. Uprkos osjećanju nesigurnosti koja prati predsjednički mandat Donalda Trumpa, jedno je sigurno, bar na papiru - on ima veliku šansu da poveća ekonomski rast Amerike. U tom kontekstu, njegov ekonomski tim mora da ukloni potencijalne međunarodne barijere za ostvarivanje uspjeha.

/Autor je glavni ekonomski savjetnik osiguravajuće kuće Allianz/


(TBT, Danas)