PALESTINSKI BANTUSTAN U IZRAELSKOM APARTHEJDU: Kako Trump provocira HAOS između Izraela i Palestine

28.12.2016. u 03:53

ANALITIKA

Od mnogih izjava novoizabranog predsjednika SAD, uz pomoć kojih želi da promeni vanjsu politiku te zemlje, najviše uznemirava njegovo obećanje da će ambasadu SAD u Izraelu da premjesti u Jerusalem


FOTO: Trump (public)

Od mnogih izjava novoizabranog predsednika SAD, uz pomoć kojih želi da promeni vanjsu politiku te zemlje, najviše uznemirava njegovo obećanje da će ambasadu SAD u Izraelu da premjesti u Jerusalem.

Neki drugi predsjednički kandidati, poput Billa Clintona i Georga Busha su obećavali isto, ali kad su izabrani da budu na čelu SAD, izbjegli su da ispune svoje obećanje.

Za razliku od njih, Trump neće odustati od te ideje, piše "Foregin Policy". Trumpova upornost u ostavljanju utiska da zaista namjerava da premjesti ambasadu dio je šireg pomaka, koji njegova administracija želi da napravi ka izraelskoj ekstremnoj desnici.

Trumpov kandidat za ambasadora, advokat David Freedman ima dugu historiju ekstremnih izjava u vezi sa palestinsko-izraelskim sukobom, i njegovi pogledi su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i dugotrajnom politikom koju su SAD do sada sprovodile prema Izraelu i Palestini.

Freedman snažno podržava agresivne aktivnosti zadržavanja teritorija i kategorično se protivi soluciji od dve države, iako, kao i većina takvih zagovarača, izbjegava da kaže koja bi vrsta političkog rješenja bila prikladna.

To je najverovantije, kako piše "Foreign Policy", jer njegova vizija u sebi sadrži nešto što je krajnje neprihvatljivo u diplomatiji - neprekinuti aparthejd sistem zajedno sa "samovladajućim" palestinskim Bantustanima u velikom Izraelu, koji kontroliše najveći dio okupiranih teritorija zemje bez da preuzme odgovornost za njihovu populaciju.

Sve izjave Freedmana izražavaju poziciju maksimalnog jevrejskog nacionalizma, bez garantovanja prava Palestincima, kako humanih tako i nacionalnih ili pak međunarodnih.

Sama pomisao da bi Freedman mogao da bude ambasador je dovoljno uznemirujuće, ali više od toga je uznemirujuća ideja premještanja američke ambasade u Jerusalem. Zbog jednoglasnog internacionalnog konsenzusa koji je u vezi sa posebnim statusom Jerusalema, nijedna ambasada u Izraelu nije smještena u Jerusalemu, i gotovo sve se nalaze u Tel Avivu.

To pravilo je uvijek važilo za SAD i ostale glavne međunarodne sile, iako su 24 države jednom imale ambasade blizu i u zapadnom Jerusalemu. Ali, nakon što je Izrael izveo aneksiju ove okupirane teritorije, a Savjet bezbjednosti UN ustakao kako je to “neprihvatljivo zauzimanje teritorija ratom”, ambasade tih država su relocirane.

Prekršili bi formalni međunarodni dogovor

Ukoliko SAD premeste ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, prvo bi prekršili formalni međunarodni dogovor koji traje gotovo 70 godina. Ne samo da bi Vašington napustio, već bi potpuno uništio međunarodni konsenzus koji se održao decenijama, kao što bi time odbacio i ideju da se teritorija ne može preuzeti vojnim putem kao što je naznačeno u povelji UN.

SAD bi time, takođe, napustile svaku nadu da će ostati vešt i pošten pregovarač između Izraela i Palestine u daljoj budućnosti. Kombinujući to sa imenovanjem Fridmana, poslali bi snažnu poruku Palestincima da Vašington više nije zainteresovan za osiguravanje realističkog rešenja o dve države.

Palestinski odgovor na terenu teško je predvidjeti. Ali, potencijal za eksploziju bijesa i nasilja je ogroman. Jerusalem je najosjetljivije pitanje između Palestinaca i Izraelaca nakon izbijanja druge intifade. Jerusalem okuplja zajedno religijske, nacionalne, simbolične i etničke osjetljivosti u jednu moćnu i opasnu kombinaciju.

Ako Palestinci zaključe da je njihova budućnost u gradu koji smatraju svojim, narušena zbog američke politike, može uslijediti nasilan odgovor, prvo spontan, a kasnije organizovan, koji će najvjerovatnije dovesti do ustanka.

Za Izrael, koristi od američke ambasade u Jerusalemu bile bi simbolične, dok bi trošak i posljedice mogle da budu dramatične i značajne. Ne samo da bi morali da se nose sa novim talasom nasilja, to bi oštro moglo da naruši izraelsku regionalnu ulogu u diplomatskim pokušajima pregovora sa ključnim arapskim zemljama.

Postoje alternativna rešenja problema

Establišment izraelske nacionanalne bezbjednosti veoma dobro razume ovu problematiku i jasno je da će savjetovati protiv dramatičnog poteza premiještanja američke ambasade.

Neke pola-pola mere su moguće: zgrada može biti na mjestu buduće američke ambasade, ali bez urgentnosti i bez stvarnog premještanja diplomata.

Drugo rešenje, koja se savjetuje, je ponavljanje onoga što su američki predsjednici činili u prošlosti, a to je da su napustili predizborno obećanje o premještanju američke ambasade u Jerusalem jer je loše za američku politiku, jako opasno za izraelsku nacionalnu sigurnost, devastirajuće za dalje napore mira...

Trump je možda predan tome da stvarno premjesti ambasadu u Izraelu, ali s obzirom na to da se pokazao fleksibilnim u mnogim različitim temama, koje je zastupao tokom svoje kampanje, pretpostavlja se da bi i ovde mogao da promeni mišljenje. Ali, to zahtjeva da ga neko prvo pažljivo informiše o tome šta sve rizikuje, zaključuje "Foreign Policy".


(TBT)