EVO ZAŠTO SE VUČIĆ DISTANCIRA OD DODIKA Jovanović: Iz ovog blata možemo izaći sa prozapadnim predsjednikom uz pomoć Bošnjaka i Albanaca …

28.12.2016. u 03:53

REGIONAL

“Nije nam potreban novi sukob sa Zapadom, podgrijavanje nacionalizma, mitomanija, niti politički milje u kome se Jeremić po pravilu do sada kretao”, rekao je Jovanović


FOTO: Jovanović (Tanjug)

Liberalno-demokratska partija do kraja januara donijet će odluku o načinu na koji će zakoračiti u kampanju za predsjedničke izbore, navodi Čedomir Jovanović.

Kako kaže, na tu odluku će presudno uticati mogućnost zajedničkog nastupa građanskih stranaka koje bi podržale jednog kandidata.

Jovanović je u intervjuu za novosadski Dnevnik ocijenio da su predsjednički izbori jako važan politički posao i da im se mora ozbiljno pristupiti.

Smatra da novi šef države mora biti oslonac građanima i da zato mora doći iz miljea šireg od stranačkog konteksta.

“Sebe ne doživljavam kao nekoga ko bi bio sposoban da odgovori na tu ulogu predsjednika. Moj profil je kristalno jasan i politički i stranački. Ali mogućnost moje pojave u predsjedničkoj kampanji proizilazi iz činjenice da sam dužan da branim vrijednosti LDP – a i da čuvam makar šansu da se u budućnosti realizuje politika koja danas očigledno nema dovoljnu podršku”, objasnio je Jovanović.

Na konstataciju da sa takvim stavom dolazi u poziciju da ga opozicioni blok optuži da minira zajedničkog kandidata, kakvog su oni zamislili, Jovanović kaže da Srbiji nije potrebna neka nova verzija Lilića, Milutinovića, ni Nikolića.

“Sve sam učinio da do dogovora dođe i neću odustati od tog nastojanja. Ali najava Jeremićeve kandidature praktično torpeduje ideju zajedničkog kandidata i definiše novu listu prioriteta, na kojoj politički koncept na kojem je nastao LDP mora biti branjen. Vuk Jeremić je izraz kontinuiteta politike koja je prelazila sa Miloševića na Koštunicu, sa Koštunice delimično na Tadića, Nikolića…”, naveo je Jovanović.

Smatra da Jeremić nije čovek bez političkog bekgraunda, a to što je radio u prošlosti u velikoj meri ukazuje na njegove buduće poteze, koji definitivno nisu onakvi, kakve po viđenju LDP – a predsjednik trebalo da povlači.

“Nije nam potreban novi sukob sa Zapadom, podgrijevanje nacionalizma, mitomanija, niti politički milje u kome se Jeremić po pravilu do sada kretao. Tu mislim na čudnu osobinu da oslonce za svoju politiku traži na svakoj strani, ne postavljajući previše pitanje oko onog što je karakter te podrške koja ga prati”, rekao je Jovanović.

Upitan ko je po njemu najbolji kandidat, Jovanović kaže da predsjednik Srbije ne može imati uporište u vrijednostima devedesetih, niti svoju šansu tražiti u problemima i posrtanju Zapada.

On, prema njegovim riječima, mora biti spreman da Srbiji kaže istinu, a Jeremić svakako na taj način nije do sada radio, niti pokazuje namjeru da se distancira od onog što je njegov politički rezultat.

“Zato i pitam sa kim to opozicija misli da pobjedi na predsjedničkim izborima, sa kojim kandidatom, da li postoji u ovom trenutku neko ko može da ‘izazove na crtu’ Vučića? Ako postoji neko ko ima 45 odsto naspram Vučićevih 50 posto, spreman sam i mojih pet ili šest posto koliko kažu da sada imam, da uložim u tog dobrog kandidata. Za mene je nešto drugo ključno. Šansa koju ja vidim na njima je jedna faza konsolidacije i oporavka stranaka koje su praktično razorene Tadićevim porazom na predsjedničkim izborima”, rekao je Jovanović..

Govoreći o parlamentarnim izborima koji bi bili održani istovremeno sa predsjedničkim, Jovanović kaže da za njih ne postoji ozbiljan argument.

“Kada se bavite politikom morate postaviti sebi pitanje kako vas drugi vide, kakvu poruku šaljemo Evropi, regionu kada smo u zadnje tri godine, imali tri puta vanredne izbore. Očigledan je problem to što smo i iz posljednjih izbora izašli bez dogovora u društvu šta je potrebno uraditi i čini mi se ta mogućnost otvara sa novim parlamentarnii izborima”, ocijenio je lider LDP.

Srbiji je, ukazao je, potrebna evropska vlada, a ja u onome što okružuje Vučića ne vidim potencijal da Srbija rješava svoje probleme.

“Kad kažem evropska, mislim na vladu evropske Srbije, a ne na nekakvu briselsku administraciju, ili odgovor na spisak želja koji bi nam bio proslijeđen. O parlamentarnim izborima se govori u atmosferi konfuzije koja prati predsjedničke. U Americi se godinu dana ranije zna ko će biti predsjednički kandidati”, istakao je.

Čini mu se, kaže, da Vučić te karte drži pod stolom prije svega zbog toga što još kalkuliše sa pritiscima kojima je izložen, jer pitanje predsjedničkih izbora u Srbiji nikada nije bilo samo pitanje ljudi koji će za njega da glasaju, nego onih koji u budućem predsjedniku traže neke svoje interese, a tu prije svega mislim na Rusiju.

“Stoga Vučićevo prolongiranje odgovora na to pitanje vidim kao kalkuliranje sa pritiscima i rizicima koji će pratiti jednu, ili drugu odluku – podršku Nikoliću, ili lični ulazak u predsjedničku kampanju. Ako se on odluči za ulazak u trku, vjerovatno će sa sobom povući i dosadašnju vladajuću koaliciju u parlamentarne izbore”, kaže Jovanović..

Upitan da li je spreman da sjedne za isti sto i razgovara sa Vučićem, kako bi Srbija krenula dalje, Jovanović ističe da zbog normalne budućnosti “ruku pruža” Izetbegoviću i Bošnjacima, Albancima, Zagrebu sa sve, kako kaže, tragično smiješnom bananicom.

Sa Vučićem to nemam pravo, upitao je Jovanović i dodao:

“Pa kako će Srbija biti mirna sa svima, što je preduslov čupanja iz živog blata koje nas davi, ako nije mirna sama sa sobom. Nema ja šta da pričam sa Vučićem o onome što je bilo, oko toga nemamo šta da dogovaramo, ‘lomili smo kičmu’ jedan drugom 20 godina braneći svako svoje uvjerenje. Ali oko onoga što je pred nama moramo da razgovaramo, jer će nam Srbija nestati ako društvo ponovo vratimo u devedesete i neće biti dovoljno samo da se složimo oko politike. Morat će svako da uradi svoj dio posla. A to smeta svima koji u politiku unose svoju dijagnozu, umjesto vizije”.


(TBT)