RUSKI HIBRIDNI RAT PROTIV ZAPADA Verhofstadt: Moramo se suprotstaviti i poraziti Putinovu taktiku!

28.12.2016. u 03:53

KOLUMNA

Cyber napadi su samo jedan element šireg hibridnog rata koji Rusija vodi protiv Zapada. Rusija je također pomagala kranje desničarskim nacionalističkim organizacijama i narodnim pokretima širom Evrope.

Piše: Guy Verhofstadt, thebosniatimes.ba

FBI i CIA su zaključili da je Rusija vodila kampanju hakiranja i dezinformiranja s ciljem utjecanja na izbor Donalda Trumpa kao predsjednika. Možda nikad nećemo znati koliko je ruska cyber operacija bila uspješna, ali znamo da je  Kremlj dobio željeni rezultat. Magazin „Time“ je pogriješio proglasivši Trumpa osobom godine. Jasno je da je ovo bila godina ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Napad na SAD možda je bio nagovještaj daljeg uplitanja prstiju u izbore u Evropi gdje se sada zvaničnici spremaju za suočavanje sa ruskim cyber operacijama prije niza važnijih izbora u 2017., među kojima su oni u Holandiji, Njemačkoj i Francuskoj. Prošli cyber napadi u Evropi neobično podsjećaju na hakiranje, u navodno ruskoj režiji, na Demokratski nacionalni komitet u SAD-u.

Početkom 2015., grupa povezana s ruskom vladom hakirala je njemački Bundestag, ukrala povjerljive dokumente i predala ih WikiLeaksu koji ih je objavio. Njemački federalni ured za zaštitu Ustava je optužio Rusiju za rukovođenje sličnim napadima na računarske sisteme njemačke vlade. U međuvremenu, u novembru je Evropska komisija također pretrpjela cyber napad širokih razmjera, i dok su krivci još uvijek nepoznati, vrlo je mali broj ljudi ili organizacija koji su sposobni izvesti takvu operaciju.

Cyber napadi su samo jedan element šireg hibridnog rata koji Rusija vodi protiv Zapada. Rusija je također pomagala kranje desničarskim nacionalističkim organizacijama i narodnim pokretima širom Evrope, poput davanja izdašnih pozajmica Nacionanom frontu Marine Le Pen u Francuskoj, te promovirajući političare iz Stranke nezaivsnosti UK-a u prime-time terminima na Russia Today, ruskoj televiziji pod pokroviteljstvom države.

Američki predsjednik Barack Obama je konačno obećao da će odgovoriti na Putinov napad na američku demokratiju ali mogao je uraditi više – i reagovati mnogo ranije. Evropljani su blesavi ako očekuju pomoć od dolazeće Trumpove administracije. Trumpov glavni strateg, Stephen Bannon – bivši izvršni predsjednik Breibart Newsa, američkog weba alternativne desnice – otvoreno je ponudio pomoć Le Pen da odnese pobjedu na predsjedničkim izborima u Francuskoj na proljeće.

Službeni ruski izvori priznaju da su potrošili $1,25 mlrd. na strane medijske kampanje samo u ovoj godini. U EU, pojavilo se hiljade web stranica s lažnim vijestima, od kojih se mnogima ne znaju vlasnici. U 2014. se udvostručio broj web stranica koje šire dezinformacije u Mađarskoj , u Češkoj i Slovačkoj, 42 web stranice sada zagađuju informacijski ekosistem EU. A, nije tolika tajna ni da je Kremlj potrošio stotine miliona dolara na finansiranje propagandnih medija – poput novinske agencije Sputnik – čak i dok se ruska ekonomija urušava.

Ruske kampanje za dezinformiranje su kompleksne i višeslojne, ali misija je jedna – narušiti povjerenje u vlasti zapadnih demokratija. Trolanje na društvenim mrežama je jedna metoda. Društvene mreže su također ključni faktor za rusku strategiju koja se oslanja na historijski revizionizam (tvrdnja da je sama Rusija pobijedila u Drugom svjetskom ratu je osnova ovog pristupa); teorije zavjere, promovirane među evropskim i američkim nacionalističkim pokretima koji krive Zapad za npr. početak rata u Ukrajini; poricanje stvarnosti, poput prisustva ruskih trupa na Krimu i u Ukrajini.

Da bi se odbranio od ovog napada, Zapad bi trebao promovirati slobodu medija, nagrađivati odgovornost i pružati pravna sredstva za gašenje kanala sistemskog dezinformiranja. Indikativan je korak i EU koja je nedavno doradila svoj budžet za 2017. kako bi ojačala StratCom tim Evropske službe vanjskih poslova koji je inače nedovoljno finansiran uprkos njegovoj značajnoj misiji otkrivanja i pronalaska dezinformacija. Ali EU i NATO bi također trebale izvući lekciju i od američkih izbora, tako što će jačati zajedničku evropsku odbranu od cyber napada te natjerati zemlje članice da prošire vlastite cyber mogućnosti.

Pored koraka koje vlade trebaju preduzeti, privatni sektor i organizacije civilnog društva trebali bi ubrzati svoje korake koji će provjeriti da li su online vijesti tačne, kredibilne i nepristrane. Organizacije koje rade zajedno mogu učiniti mnogo. Na primjer, Rusija je ugasila verziju Sputnika na švedskom jeziku jer ga medijske organizacije iz Švedske nisu koristile kao izvor informacija.

Facebook je također naveo da će poboljšati proces zabrana u vezi s ovim sadržajem, ali pojedinačne mjere možda neće biti dovoljne: neki su njemački parlamentarci izjavili kako će vjerovatno biti potrebna određena legislativa kako bi se platforme društvenih mreža pročistile. Ipak, najjača odbrana Evrope su njeni slobodni mediji, koji na razotkrivanju laži rade zajednički sa nevladinim organizacijama. Evropljani ne smiju ostati zadovoljni sadašnjim stanjem njihovih slobodnih medija. Naposljetku, Breibart News je već u Britaniji i planira se proširiti na EU. Nekoliko dana nakon Trumpove pobjede, The New York Times je naveo: „Marion Maréchal-Le Pen, sestrična Marine Le Pen i pokretačka snaga Nacionalnog fronta, je na Twitteru napisala: 'Pristajem na ponudu Stephena Bannona... da radimo zajedno.'“

Zapadne demokratije ulaze u period nesigurnosti i Rusija više ne igra po pravilima igre koja su vrijedila i za najmračnijih dana Hladnog rata. Putin aktivno vodi hibridni rat protiv Zapada, onaj koji tek počinjemo poimati, a kamoli suprotstaviti mu se. Vrijeme je da stanemo u odbranu naših vrijednosti. Ova nam je godina jasno dala do znanja kolika je Putin prijetnja zapadnoj demokratiji. U 2017. se izravno moramo suprotstaviti njegovoj taktici i poraziti je.

/Autor je predsjednik Saveza liberala u Evropskom parlamentu/


(TBT©Project Syndicate/Prevela Jasmina Drljević)