KOGA SU (G)UJE KLALE... Josipović: Ustaška zmija je posljedica ustašofilije koja viri iz očiju mnogih u Hrvatskoj!

27.12.2016. u 07:00

REGIONAL

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da je danas "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz opskurne desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. mejnstrim medijima


FOTO: Josipović (Beta)

Josipović podsjeća da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma koji je jačao kroz ustašofliju i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji također, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam.

- Ustaštvo se osjeća i u riječima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice, nego i nekih političara HDZ. Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrijednosti, manjinske nacionalne i vjerske zajednice… -  naveo je Josipović u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Upitan ima li “Za dom spremni” dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentariše izjavu Bože Petrova da natpis treba ukloniti ako provocira, Josipović kaže:

- Za sav demokratski svijet Za dom spremni ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli branitelji treba da imaju naše poštovanje i sjećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili.

Josipović, međutim, kaže a sumnja da su oni birali simbole i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

- Zato, počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, vlada bi to mogla riješiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premijerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam…. - naveo je Josipović.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske ističe da veliki dio hrvatske politike, pa i javnosti, ima kompleks Srbije i svoje hrvatstvo mjeri spremnošću da se po svaku cijenu ulazi u konfrontaciju sa Srbijom i Srbima, čak i kada je to očito protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

- Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu, nego Hrvatskoj korist - rekao je Josipović.

Vidjeli smo, kaže, kako je neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti.

Nakon što su EU i SAD “izribali” premijera i predsjednicu, odmah su počeli da trasiraju put odustajanja i od ove posljednje blokade.

- Predsjednica i vlada vrlo su usklađeni u autodestruktivnoj vanjskoj politici opterećenoj onim srpskim kompleksom o kojem sam govorio. Pogledajte to poniženje i sramotu za državu koja se junači kontraproduktivnim pokušajima blokade i onda od njih odustaje. Ili, onu aferu s čokoladicama - naveo je Josipović.

Opravdanim smatra to što Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima potpuno jednaku pravnu poziciju kakvu ima i srpska zajednica u Hrvatskoj. I tu, kaže, ne treba biti kompromisa.

Ali, ističe, to se ne može ostvariti blokadom, nego upravo pregovorima.


(TBT, Agencije)