DIRLJIV VIDEO IZ BEIRUTA: Hor muslimanskih djevojčica pjeva božićne pjesme na arapskom jeziku

27.12.2016. u 02:34

GLOBAL

Snimak hora muslimanskih djevojčica kako pjevaju božićne pjesme na crkvenom koncertu iz libanskog glavnog grada Beiruta obilazi svijet.

FOTO: (Facebook)

Snimak hora muslimanskih djevojčica kako pjevaju božićne pjesme na crkvenom koncertu iz libanskog glavnog grada Beiruta obilazi svijet.

Na snimku se vidi ansambl od 40-ak djevojčica kako pjevaju “Tiha noć” na arapskom jeziku u grčkoj katoličkoj crkvi St Elie koja se nalazi u većinski muslimanskom naselju.

Hor fondacije Imam Sadr je učestvovao na koncertu u sklopu Beirt Chants festivala koji je organizirao 23 besplatna koncerta za advent od 1. decembra.

Djevojčice su nastupile 19. decembra kada su također pratile libanskog muzičara Abeera Nehmea. Video se na društvenim mrežama dijeli širom svijeta, a mnogi komentari hvale ljepotu muzike i dirljivu međureligijsku gestu. “Hvala što dijelite ovaj prekrasni trenutak,” napisala je jedna osoba. “Liban u svom najboljem izdanju”, bio je drugi komentar.

Liban je tolerantna i religijski raznolika zemlja, a populacija je 40% kršćanska.

Njegov ustav iz 1926. garantira jednakopravnost između muslimanskih i kršćanskih predstavnika u vlasti, a najviše pozicije: predsjednik, predstavnik parlamenta i premijer moraju biti raspoređene između kršćanina, šiitskog i sunnitskog muslimana.


(TBT, Independent)