EKSKLUZIVNO: BIT ĆE REVIZIJA TUŽBE BiH PROTIV SRBIJE! Izetbegović se sveti Dodiku zbog referenduma; angažirao je AMERIČKE ADVOKATE!

27.12.2016. u 02:34

TEME

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović odlučio je podržati pravni tim kako bi se u adekvatnom roku podnijela žalba na presudu Međunarodnog suda pravde  po Tužbi  BiH protiv Srbije”, saznaje The Bosnia Times


FOTO: Izetbegović, Vučić (public)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović odlučio je podržati pravni tim kako bi se u adekvatnom roku podnijela žalba na presudu Međunarodnog suda pravde  po Tužbi  BiH protiv Srbije”, saznaje The Bosnia Times iz krugova pravnih eksperata angažiranih na prikupljanju dokaza za podnošenju Zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije za  agresiju i genocid  u BiH.

Tri su momenta prevagnula u odluci Bakira Izetbegovića da ponovo okupi advokatski tim koji će zastupati BiH u Den Haagu u sporu sa Srbijom. Prvi je otkrivanje masovne grobnice Tomašica kod Prijedora. Drugi je  Rezolucija o Srebrenici koju je jula ove godine podnijela Britanija pred Savjetom sigurnosti u UN, a čemu se snažno opirala Rusija.

I treći momenat je eskalacija separatističke politike Milorada Dodika koji je organizirao i sproveo referendum u RS-u.

Tako da je Izetbegović boraveći u Washingtonu septembra ove godine, gdje je prisustvovao otvaranju generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje se, između ostalih svjetskih zvaničnika susreo i sa  predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom, lobirao i angažirao dvojicu američkih advokata koji su pristali zastupati BiH u ovom sporu sa Srbijom.

Naravno, Izetbegović nikad nije dao otkaz Sakibu Softiću, bosanskom advokatu koji je zastupao BiH na prvom ročištu po ovom predmetu u Den Haagu, a kojeg je angažirao Sulejman Tihić.

Kako saznajemo advokatski tim je vrlo ohrabren pronalaskom novih dokaza, poznati javnosti kao “zatamnjeni papiri”, te kvalifikacijama Britanske rezolucije o Srebrenici, poput tačke 4 koja glasi:

“Podsjećajući na sve presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), osnovanog rezolucijom 808 (1993) i naknadnim rezolucijama u cilju krivičnog gonjenja lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, i dalje podsjećajući na presudu njegovog Apelacionog vijeća od 19. aprila 2004. (Tužilac protiv Krstića) u kojoj se navodi da je počinjen genocid u Srebrenici 1995, i presudu Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. u kojoj je zaključeno da djela počinjena u Srebrenici”.

Iako je bilo spekulacija da bi se Izetbegović mogao nagoditi s Aleksandrom Vučićem od kojeg je očekivao da će se izravnije angažirati na sprječavanju  i odvraćanju Dodika od njegove separatističke politike, tada bi mu on zauzvrat učinio uslugu da pitanje revizije Tužbe stavi u ad acta, najvjerovatnije da je Izetbegović shvatio da u Vučiću ne može imati iskrenog partnera u srpsko-bošnjačkom dijalogu, odnosno u sporu BiH i Srbije.

Samo podnošenje Zahtjeva za reviziju Tužbe će uvjetovati Srbiju prijemom u EU jer se time dirkteno stavlja “klip u točak” realizaciji agende temeljne Vučićeve politike.

Izetbegović je veoma naivno počeo trošiti svoj prvi mandat kao član Predsjedništva BiH na šarmiranje Vučića ignorirajući Dodika. Međutim, na njegov naivni gard i personalni šarm uzvraćeno mu je vrlo opakim napadima i optužbama. I ukoliko Izetbegović ne bi odgovorio prilično istom mjerom, mogao bi vrlo ružno okončati svoj drugi mandat.

Na međunarodnom planu također je iskrslo nekoliko faktora koji bi mogli ići u korist ove Izetbegovićeve odluke. Prije svega povampireni populisti koji se roje  na svjetskoj sceni ignoriraju međunarodno pravo I ne prezaju od zločina nad  civilima što se posebno može ocijeniti politika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Njegove prijetnje zemljama Balkana su uočene, a BiH u ovakvom stanju, bez međunarodne zaštite ne bi se mogla odbraniti!

Iako je međunarodna zajednica polagala nade u pomirenje naroda na Balkanu kroz dijalog njihovih lidera, crni oblaci fašizma koji su se nadvili nad Evropom, raspršuju takve nade i primoravaju evropske zvaničnike da svoje vrijednosti brane postojećim mehanizmima poput Međunarodnog suda pravde u Den Haagu. Jedan od tih i takvih napora je kažnjavanje država ukoliko se dokaže da su počinile zločine!


(TBT, N.L.)