“DOBRO UPUĆENI IZVORI”: Ptica uzrok pada ruskog aviona?

26.12.2016. u 07:58

GLOBAL

"Dobro upućeni izvor" koji je želio zasad da ostane anoniman rekao im je kako je u blizini ornitološki rezervat i da je možda ptica uletjela u motor aviona


FOTO: (AP)

Agencija Interfax javlja kako su istražitelji započeli s otkrivanjem uzroka nesreće u kojoj su poginule 92 osobe. "Dobro upućeni izvor" koji je želio zasad da ostane anoniman rekao im je kako je u blizini ornitološki rezervat i da je možda ptica uletjela u motor aviona.

Istražitelji će provjeriti i kvalitetu goriva jer je i to možda uzrok pada kao i tehnički kvar. Reuters je prenio informaciju agencije RIA novosti iz neimenovanog izvora da je avion pao zbog tehničkog problema.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su, prema najnovijim podacima, u avionu "Tu-154" koji se jutros srušio u Crno more nedugo nakon polijetanja iz Sočija prema Siriji bile 93 osobe i da niko nije preživio. Portaparol ovog ministarstva generalmajor Igor Konašenkov saopštio je danas da je ono uputilo četiri broda, pet helikoptera i dronove na mjesto pada aviona, prenosi TAS S, čiji je izvor naveo da su do sada pronađena četiri tijela. Prethodno je javljeno da su pored tijela jedne od žrtava pronađeni i dokumenti novinara ruskog "Kanala 1".

Spasilačke ekipe locirale su ostatke letjelice na oko 1,5 kilometara od obale, na dubini od 50 do 70 metara. Avion je nestao sa radara u pet sati i 40 minuta po moskovskom vremenu nedugo poslije polijetanja iz Sočija.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je listu putnika i navelo da je u letjelici bilo 65 članova zvaničnog vojnog hora ruskih oružanih snaga "Ansambl Aleksandrov" koji su krenuli u rusku bazu Hmeimin gdje je trebalo da sudjeluju u proslavi Nove godine, kao i i izvršna direktorska humanitarnog fonda "Poštena pomoć" Jelisaveta Glinka.

Konašenkov je ranije kazao da je u avionu bilo osam članova posade i 85 putnika, a osim muzičara vojnog hora ostali putnici su bili vojnici koji su služili kao pratioci i devet novinara.

Vojni istražitelji Istražnog komiteta Rusije otvorili su krivičnu istragu, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobio informacije o rušenju aviona i prima nove koje stižu.

Portparolka Istražnog komiteta Rusije Svetlana Petrenko kazala je za TAS S da je krivična istraga otvorena zbog "kršenja pravila letačke sigurnosti ili priprema za njih." Istražitelji su zaplijenili dokumenta i ispituju osobe koje su pripremale avion za let. Ruski vojni televizijski kanal "Zvijezda" je saopćio da je među novinarima u avionu bilo troje njihovih kolega, a tu je bilo i troje članova ekipe "Kanala 1".

Podsjetimo, u 5.20 po lokalnom vremenu avion ruskog ministarstva obrane s vojnim osobljem, novinarima i članovima ansambla koji je trebao zabavljati ruske vojnike u Siriji poletio je prema Siriji. Samo 20 minuta kasnije nestao je s radara, a zatim je stigla vest da se srušio u Crno more. Poginulo je svih 92 putnika.


(TBT)