NA VIDIKU NACIONALNO JEDINSTVO Pomirenje Ugljanina i Ljajića donosi stabilnost Sandžaku

25.12.2016. u 03:08

NACIONAL

Zadatak im je i osiguranje svih nadležnosti i prava Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), da afirmišu i podrže ideju jedinstvene i autonomne Islamske zajednice čiji velikodostojnici i predstavnici neće učestvovati u političkom životu, što će biti regulisano posebnim sporazumom, koji će biti saglasan ovoj Deklaraciji


FOTO: Hasanović, Ugljanin ( S. Župljanin)

Ove dvije najveće bošnjačke političke opcije okupljaju oko 80 odsto bošnjačkog biračkog tijela. Potpise na ovaj dokument stavili su predsjednici partija Sulejman Ugljanin (SDA Sandžaka) i Nihad Hasanović (SDP). Lider SDA Sandžaka je rekao da su na stvaranju ovog dokumenta radili "mjesecima unazad" i ocijenio da je "čin izrade i potpisivanja Deklaracije u službi ostvarivanja pozitivne političke situacije u Sandžaku i u Srbiji u cjelini".

- Poruka našem zajedničkom biračkom tijelu je da svoju energiju koncentrišu na stvaranje povoljnog ambijenta za investicije, za razvoj u svim oblastima naših života. Cilj nam je da u svim sandžačkim opštinama stvorimo stabilne skupštinske većine, da stvorimo uslove za dugoročne strateške razvojne projekte, jer opštine bez stabilne skupštinske većine ne mogu strateški da planiraju, naglasio je Ugljanin i dodao da su se potpisivanjem Deklaracije "obavezali da poštujemo izbornu volju građana i da nakon izbora svi zajedno uđemo u skupštine i radimo na zajedničkim ciljevima. Cilj je da građanima bude bolje, da Sandžak postane moderna evropska regija u kojoj je lijepo živjeti".

Predsjednik SDP Nihad Hasanović je, nakon potpisivanja Deklaracije, rekao da su "predugo trošili vrijeme i energiju na ono što nas razdvaja. Naše razlike nisu i ne smiju biti kamen spoticanja”.

Trinaest tačaka

- Ima puno stvari u kojima se svi mi slažemo, koje su bez sumnje interes svih građana. Smatram da je bila potreba da upravo te stvari stavimo na papir i jasno i nedvosmisleno kažemo - ovo je opšti interes. Ova Deklaracija je jedan ogroman demokratski iskorak. Ovo je šansa za dugoročnu stabilnost u Sandžaku, ocijenio je Hasanović i istakao da ovim dokumentom niko nije ugrožen za većinu, niti SDA u Sjenici i Tutinu, niti mi u Novom Pazaru, “Naravno, mi smo spremni da proširimo koalicije i na lokalu, da podijelimo teret i odgovornost rada. Na lokalnim odborima ostaje da se dogovore koji je najbolji način za zajedničko djelovanje".

Deklaracija o strateškom partnerstvu između SDA Sandžaka i SDP napisana je u trinaest tačaka. Njen ključni cilj je puna politička i društvena stabilnost u Sandžaku, a to znači i smanjenje tenzija i podjela, posebno, među Bošnjacima. Dokumentom je dogovoreno i ekonomsko osnaživanje ovog dijela Srbije i razvoj infrastrukture zalaganjem za realizaciju strateških projekata kao što su izgradnja autoputa preko Pešteri, regionalne putne mreže između sandžačkih gradova, osnivanje nekoliko regionalnih i lokalnih institucija. Obavezali su se da će zajedno raditi na obezbjeđivanju usaglašavanja "nacionalne strukture u policiji, sudstvu, tužilaštvu i ostalim državnim organima, institucijama i službama sa javnim ovlaštenjima u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Zadatak im je i obezbjeđivanje svih nadležnosti i prava Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), da afirmišu i podrže ideju jedinstvene i autonomne Islamske zajednice čiji velikodostojnici i predstavnici neće učestvovati u političkom životu, političkim kampanjama, niti će se svrstavati uz bilo koju političku stranku, omogući će obostrano učešće u vlasti u sandžačkim opštinama, pravljenjem novih koalicija ili proširivanjem postojećih, što će biti regulisano posebnim sporazumom, koji će biti saglasan ovoj Deklaraciji, uspostvaiće užu sradnju i na nivou republičke vlasti, uključujući personalna i kadrovska rješenja, dogovoriće se o eventualnoj podršci i zauzimanju zajedničkih stavova o zakonima, uredbama, odlukama, deklaracijama, rezolucijama i drugim aktima koje donosi Skupština Srbije, Vlada i drugi državni organi, a kojima se na bilo koji način tretiraju položaj i prava Bošnjaka i Sandžaka. Implementacija ovog dokumenta je u nadležnosti koordinacionog tijela, koje je sastavljeno od po tri predstavnika obje partije.

Treće mirenje

SDA Sandžaka je od 2000-2008.godine imala apsolutnu vlast u Novom Pazaru, a sada u Sjenici i Tutinu. Ova partija od 1996.godine neprikosnoveno vlada u opštini Tutin. SDP od 2008.godine predvodi vlast u Novom Pazaru. U prethodnim godinama odnosi između dvije najveće bošnjačke partije bili su opterećeni mnogobrojnim nesporazumima i sukobima njihovih pristalica. Od 2000.godine obje partije su imale svoje narodne poslanike, a njihovi lideri Ugljanin i LJajić, od 2008 -2014.godine bili su ministri u Vladi Srbije.

Potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu je, u poslednjih sedam godina, treće pomirenje između SDA i SDP. Prvi put bilo je 2009.godine, kada je u mirenju dvojice lidera posredovao tadašnji ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Dvatoglu. Neki su tada ocijenili da je to bilo historijsko rukovanje Ugljanina i Ljajića uz ocjenu da je uspostavljanje mira između SDA i SDP proces. Drugi put, ove dvije partije su se mirile nakon lokalnih izbora 2012. godine kada su formirali lokalnu vlast u Novom Pazaru. Ta koalicija se raspala poslije osam meseci. Koalicija napravljena u februaru 2013.godine i sada je na vlasti u Novom Pazaru (SDP-SNS-SNP).Treće pomirenje, tek, pravi prve korake ka stabilnosti.

Osnivač SDP i predsjednik SDPS Rasim LJajić potvrdio je medijima da su SDP i SDA šest mjeseci razgovarale o tekstu sporazuma jer je to "u interesu političke i ukupne stabilnosti u Sandžaku i interes Srbije".On je odbacio sve spekulacije da iza potpisivanja dokumenta stoje predstavnici nekih zemalja "već je to inicijativa predsjednika opština u Sandžaku".

Gradski odbor LDP u Novom Pazaru, u saopštenju, ocijenio je da je sporazum "iskorak u pravom smjeru koji će doprineti demokratizaciji društva". "Smatramo da je izuzetno značajno da se dvije značajne političke opcije u Sandžaku uspostavile sradnju jer je to bitno, ne samo za ovaj grad, već i Sandžak i državu u cjelini. U narednom periodu svi politički akteri treba da pokažu ozbiljnost I razumiju da razlike koje nas razdvajaju nisu prepreka našem dijalogu I razumijevanju", navodi se u saopštenju LDP za Novi Pazar. Izvršni direktor nevladine organizacije Urban-in Sead Biberović smatra da ovaj dokument "ne bi smio biti za dnevnopolitičku upotrebu i partijske interese, već da treba da bude od opšteg interesa, jer potpisivanje Deklaracije predstavlja korak naprijed u njihovoj saradnji".

Zukorlić ih natjerao

Na potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između SDP i SDA blagonaklono ne gleda opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS). U prvim reakcijama ocjenjuje se da je to rezultat politike pomirenja koju zagovara lider te partije Muamer Zukorlić, da je on svojim političkim angažovanjem "natjerao Ugljanina i Ljajića da se ujedine". Portparol ove partije Edin Đerlek ocijenio je da je potpisivanje ovog dokumenta dokaz da ove dvije partije nemaju ideoloških razlika, jer su “ujedinjene u razbijanju Islamske zajednice i pokušaju opstanka na političkoj sceni, nakon što je narodni poslanik Muamer Zukorlić svojim angažmanom ojačao BDZS direktnim ulaskom u političku arenu“, ali je i "dokazano da u Sandžaku postoje samo dva politička subjekta - BDZS kao autentični predstavnik Bošnjaka i SDA i SDP od kojih građani Sandžaka nisu vidjeli nikakvo dobro".


(TBT; Danas)