MADAM ŽELJKA Cvijanović: Ovo je intervju jednog očajnika (Inzko) koji nastoji privući pažnju

23.12.2016. u 11:26

MARKER

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da će 9.januar, Dan RS-a, biti „proslavljen onako kako treba, uprkos pritiscima s kojima je suočena RS-a


FOTO: Cvijanović (FENA)

Premijerka RS-a Željka Cvijanović tvrdi da će 9.januar, Dan RS-a, biti „proslavljen onako kako treba, uprkos pritiscima s kojima je suočena RS-a i raznim stvarima koje dolaze od stranaca i političkog Sarajeva“.

Kazala je da je taj datum „najbitniji za RS“ te da će  biti proslavljen u svim gradovima tog entiteta.

- Nadam se da niko ništa neće opstruisati - dodala je Cvijanović. 

U izjavi novinarima u Banjoj Luci kritikovala je izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", uz tvrdnju da je „pokazao da je apsolutni lobista bošnjačke politike“.

Optuživši Inzka da „promoviše nejednakost i krši multietničnost u BiH“, dodala je i da  visoki predstavnik u ovom intervjuu „otvoreno i neprijateljski govori protiv RS-a, kao što je to radio i sve ove godine“.

Intervju je ocijenila „katastrofalnim, te da je Inzko u njemu pokazao sav očaj i histeriju jednog visokog predstavnika“.

- Ovo je intervju jednog očajnika koji nastoji da privuče pažnju, shvatajući da je arhaična kategorija. On je prošlost i da je EU bila pametna, ona bi prije deset godina izbacila visokog predstavnika odavde, umjesto što ga je finansirala i izmišljala kako da kreira novu poziciju specijalnog predstavnika EU. Mnogo su vremena izgubili trpeći ovako nešto, a mi s njima – ustvrdila je entitetska premijerka.


(TBT, FENA)