LJUBAV I TEROR: Četiri i pol godine zatvora za rusku studentkinju zbog islamizma

23.12.2016. u 11:17

GLOBAL

Vojni sud u Rusiji osudio je na četiri i po godine zatvora 21-godišnju studentkinju koja je pokušala da ode u Siriju kako bi se tamo pridružila džihadisti tzv. Islamske države, koga je upoznala na internetu


FOTO: Karaulova (Sputnik)

Varvara Karaulova, studentkinja filozofije na Moskovskom državnom univerzitetu, uhapšena je u Turskoj u junu prošle godine dok se pripremala da pređe granicu sa Sirijom i priključi se, kako je sama navela, džihadisti tzv. Islamske države koga je upoznala na internetu.

Karaulova je optužena za pokušaj pridruživanja terorističkoj organizaciji, ali je odbacila te optužbe, tvrdeći da je "samo željela da pronađe čovjeka u koga se zaljubila nakon što ga je upoznala na internetu".

Sud je ocijenio da je Karaulova tokom putovanja ka Siriji imala "kriminalnu namjeru i stavove bliske radikalnom islamu", a njeni branioci naveli su da ruske vlasti žele da je osude kako bi odvratile druge mlade ljude od pokušaja da odu u Siriju.

Karaulova je u završnoj riječi kazala da je njen pokušaj da ode u Siriju "bio greška" i da je postupila "nerazumno i glupo".

Ona je 2012. godine, kada je još bila maloljetna, na internetu upoznala muškarca po imenu Ajrat Samatov, sa kojim se tri godine dopisivala i koji je 2014. otišao u Siriju da se priključi borcima 'Islamske države'.

Karaulova je zatim prešla u islam i počela da nosi hidžab, a u maju prošle godine je pobjegla od kuće.

Njeni roditelji su u potrazi za njom otkrili da je kupila kartu za Tursku i da je stigla nadomak granice sa Sirijom zajedno sa drugim ženama koje su pošle da se pridruže islamistima.

Studentkinja je poslije hapšenja vraćena u Rusiju i puštena na slobodu jer je tužilaštvo utvrdilo da nije izvršila nijedno krivično delo, ali je u oktobru prošle godine ponovo uhapšena i ostala je u pritvoru do završetka suđenja.


(TBT, RSE)