TWITTERAŠICA IZ ALEPPA KONAČNO SRETNA Djevojčica Bana koja je tweettala iz Aleppa upoznala Erdogana

23.12.2016. u 05:22

SPECIAL

Turski predsjednik Redžep Erdogan poslao je svog specijalnog predstavnika u Siriju po malu Banu i njenu porodicu, nakon što su izbjegli iz istočnog Aleppa


FOTO: Erdogan, Alabed (Twitter)

Bana Alabed, sedmogodišnjakinja iz Sirije koja je tweetala o svom životu u istočnom Aleppu, susrela se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Na slici sa Erdoganom, Bana i njen mlađi brat sijede u krilu turskog predsednika, u njegovom predsjedničkom kompleksu u Ankari. Erdogan je po Banu i njenu porodicu poslao specijalnog predstavnika u Siriju, nakon što su napustili istočni Alepp, javlja BBC.

Banin glas začuo se kada je u septembru otvorila nalog na Twitteru. Tu je predstavila svoj život, pišući o smrti svojih prijatelja i pokušajima da vodi normalan život. Brzo je prikupila 325.000 pratilaca, uključujući i J. K. Rowling, koja joj je poslala elektronsku kopiju svoje knjige o Harryju Potteru kako bi mogla da čita. Mala Bana je uz fotografiju sa predsjednikom Erdoganom napisala da je "veoma srećna" što ga je upoznala, a u kratkom video snimku koji je uslijedio ona mu govori: "Hvala vam što podržavate djecu iz Aleppa i pomažete nam da se izvučemo iz rata."

Banina majka Fatemah, koja inače vodi njen Twitter nalog, odlučila je da ga pokrene da bi svijetu pokazala "koliko djece pati zbog bombi i svega ostalog".

Posljednjih nedjelja, pozivi u pomoć koje su upućivale i Bana i njena mama postajali su sve češći, dok su snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu počele da stežu obruč oko područja koje su držali pobunjenici, a koja su bombardovale i sirijske i ruske snage.

Nakon što je sirijska vojska opkolila grad, Bana je sa porodicom uspjela da pobjegne tokom evakuacije stanovništva. Međutim, nisu se dugo zadržali u Siriji, za samo nekoliko sati Bana, njeni majka, otac i dvojica braće ušli su u helikopter i odletjeli u Tursku.

Mnogi su polemisali o mogućnosti da je Banin nalog na Twitteru samo marketinški trik i da je zapravo i živjela u Turskoj. Ipak, istraga sitea Bellingcat koji se zasniva na građanskom novinarstvu pokazala je da je djevojčica ipak "tweetala" iz Aleppa.

Još uvek je nepoznato hoće li porodica Alabed ostati u Turskoj, a u slučaju da tako bude, pridružiće se drugim sirijskim izbjeglicama koje tamo žive, a kojih je trenutno 2,8 miliona.


(TBT)