NEW YORK DAILY NEWS: Ubistvo ruskog ambasadora nije terorizam, već odmazda za zločine

21.12.2016. u 13:42

MARKER

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tražilo je zvanično izvinjenje od lista New York Daily News i novinara Gersh Kuntzmana


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova tražilo je zvanično izvinjenje od lista New York Daily News i novinara Gersh Kuntzmana

FOTO: (Agencije)

Američki novinar "New York Daily News" Gersh Kuntzman, izazvao je omanji međunarodni skandal autorskim tekstom u kojem tvrdi da "ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova nije teroristički napad, već odmazda za zločine ruskog predsjednika Vladimira Putina u Siriji".

Oštar odgovor na Kuncmanov tekst odmah je stigao iz zvanična Moskve, gde je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tražila zvanično izvinjenje lista zbog "opravdavanja ubistva ruskog ambasadora".

"Odmah ćemo uputiti poruku glavnom uredniku lista koji je objavio takav rusofobni članak, kojim se opravdava teroristički napad, i zatražiti izvinjenje", objavila je portparol ministarstva Marija Zaharova na svojoj facebook stranici.

Prema Kuncmanovom mišljenju, Karlov je bio "Putinov čovjek u Turskoj, otjelotvorenje politike u okviru koje su bacane bombe koje su ubijale djecu i gde su avioni uništavali cijeli grad pomažući sirijskom ludaku Basharu al-Assadu u njegovoj krvavoj kampanji".

Novinar ocjenjuje da Karlov nije bio diplomata, već vojnik u Turskoj i da nije bitno gdje je ubijen - na bojnom polju u Aleppu ili u galeriji u Ankari.

"Njegov ubica također je bio vojnik - ne terorista, već vojnik. Teroristi ubijaju nevine ljude, gaze kamionom na božićnim vašarima ili se avionima zakucavaju u nebodere. Vojnici ubijaju iste takve vojnike", piše on.

Novinar "New York Daily News" navodi da je iznenađen što se ubistvo nije desilo prije nekoliko mjeseci, da ne "lije suze za ruskim ambasadorom" i da je sada "pravda zadovoljena".

Prema njegovim riječima, atentat u Ankari sličan je ubistvu njemačkog diplomate Ernsta vom Ratha u Parizu 1938. godine.

"Diplomata kog je upucao jevrejski student naravno nije bio nevina žrtva. On je u očima mnogih bio oličenje Hitlerovih zločina, genocida, antisemitizma i agresije koja je natkrivala svijet", ocjenjuje Kuncman.

Nakon što su se korisnici društvenih mreža obrušili na krajnje neukusne tvrdnje američkog novinara, Kuncman je twittao da se neće izviniti, jer ubijeni ambasador nije civil.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov ubijen je u ponedjeljak na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari, kada je na njega pucao bivši turski policajac Mevlut Mert Altintas (22).

"Da li će vremenom biti opravdano ubistvo koje je počinio Altintas, to će historija presuditi. Ona je opravdala ubicu diplomate Ernsta vom Ratha, ali i ostale koji su se borili protiv agresije i borili za slobodu", zaključuje Kuntzman.


(TBT, Agencije)