GULENOV PRISTALICA, ERDOGANOV BODYGUARD?! Atentator štitio Erdogana u osam navrata

21.12.2016. u 04:59

MARKER

Mladi turski policajac koji je ubio ruskog veleposlanika u Ankari osam puta je sudjelovao u zaštiti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana od jila, piše štampa u srijedu, dan prije pokopa ambasadora Andreja Karlova i komemoracije na kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin


FOTO: Altintas (public)

Mevlut Mert Altintas, 22-godišnji policajac, pred kamerama je u ponedjeljak s devet metaka ubio ruskog veleposlanika u Ankari Andreja Karlova, prije nego je sam ubijen.

Dnevnik Hurriyet piše da je policajac Altintas, koji je služio u Ankari u interventnim snagama zadnje dvije i pol godine, bio pripadnik sigurnosne postrojbe koja je pratila predsjednika Erdogana u osam navrata nakon neuspjela državnog udara u julu.

“Bio je pripadnik skupine koja je brinula za sigurnost predsjednika, odmah iza tjelesnih čuvara”, piše Abdulkadir Selvi, novinar blizak vlasti.

Nakon što je ispalio metke na veleposlanika povikao je “Allahu Akbar!” (Bog je velik) i rekao da je to osveta za sirijski grad Alep koji uz rusku pomoć u cijelosti preuzimaju snage Bašara al Asada.

Usprkos njegovim izjavama koje ubojstvo povezuju sa stanjem u Siriji, šef turske diplomacije kazao je američkom kolegi da Moskva i Ankara “znaju” da “iza” ubojstva stoji mreža propovjednika Fethullaha Gulena.

Turska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo za istragu ubojstva diplomata, ubijenog s nekoliko metaka u leđa. Rusko izaslanstvo od 18 članova stiglo je u utorak ujutro u Ankaru kako bi sudjelovalo u istrazi.


(TBT, Agencije)