POTRESNA ISPOVIJESTI ASADOVOG VOJNIKA: Evo zašto sam dezertirao iz Sirijske armije

21.12.2016. u 11:55

SVIJET

Gayat Abd Alaziz odrastao je sanjajući da jednog dana postane vojnik Sirijske Arapske Armije (SAA), ali iskustva koje je preživio kada mu se "san" ostvario, promijenila su ga zauvijek


Foto: AP

Od početka sirijskog  rata 2011. godine, dezertiranje je postalo svakodnevna pojava u Sirijskoj Araopskoj Armiju (SAA). Desetine hiljada su dezertirale, a Gayat Abd Alaziz bio je jedan od njih.

Iako je od malih nogu sanjao da bude dio sirijske armije, traume koje je doživio, promijenile su ga zauvijek... Postao je dezerter...

Ovo je njegova ispovijest...

"Odrastao sam sanjajući kako ću jednog dana braniti svoju zemlju od neprijatelja. Nikada nisam ni zamislio da ću shvatiti kako je ta armija jedna velika laž, kao i sva njena obećanja"

Alaziz je počeo redovnu vojnu službu 2010. godine, samo nekoliko mjeseci prije početka "revolucije". Zbog izbijanja rata, međutim, njegov regularni vojni rok koji inače traje godinu dana, produžen je na tri, i da nije dezertirao, vjerojatno bi bio produžen i više, s obzirom da je zemlja u ratnom stanju.

Do 2013. godine radio je kao oficir za komunikacije, pri kompjuteru, u jednoj od vojnih baza. Međutim, u februaru, njegova jedinica našla se pod opsadom pobunjeničke grupa Džajš al Islam.

"Veoma brzo smo shvatili da režimski oficiri prenose zalihe hrane iz skladišta u svoje sobe, dok nama ostavljaju mrvice. Osjećao sam se kao da se borimo protiv dva neprijatelja - jednog izvan i drugog unutar zidina, među nama."

Izlazak na staze unutar kompleksa, predstavljao je čisto samoubistvo, pošto su snajperi pokrili gotovo svaki pedalj dvorišta. Istovremeno, psihološki rat je drastično oborio moral vojnika - na razglasu i magnofonima, danonoćno su emitirane poruke: "Položite oružje i izađite. Siniti, pomoćićemo vam da se sastanete sa porodicama. Alaviti, smrt je vaša sudbina."

Kako je i sampri padnik alavitske manjine, iz koje potiče i predsjednik Bashar al Assad, Alaziz nije ni u jednom trenutku razmišljao o predaji, već samo kako da pobjegne.

Sredinom mjeseca, prilikom snažnog napada pobunjenika Alaziz je ranjen u borbi. Probudio se nedjelju dana kasnije u bolničkoj sobi, gdje je proveo mjesec dana.

"Nikada neću zaboraviti taj prizor: vojnicima nedostaju dijelovi tijela, ostali su nesvjesni... Jedna sestra pokušavala je da liječi 30 vojnika. Nemoguća misija. Slušao sam vijesti da podrška stiže i da će podići opsadu, uz zvuke sukoba napolju. Nije više bilo hrane i vojnici su već počeli da jedu travu. Bio sam presretan kada me se jedan prijatelj sjetio i donio mi busen trave da pojedem."

Alaziz tvrdi da je komandant baze svakog dana ponavljao kako pojačanja stižu, dok je u stvari čekao da ga unaprijede u viši čin. Navodno, komandant je slao lažne izvještaje da je situacija pod kontrolom kako bi poboljšao svoju reputaciju.

Ipak, pojačanja su se poslije nekog vremena konačno pojavila i probila opsadu. Počela je evakuacija ranjenih, a hrana i municija počeli su da pristižu.

Alaziz je prebačen u bolnicu blizu Damaska, gdje mu je iz tijela izvađeno 11 dijelova šrapnela iz , dok je šest i dalje u Alazizovoj glavi, pošto bi mu njihovo uklanjanje ugrozilo život.

Nakon što je bio spreman za kućno liječenje, Alaziz je prešao u kuću kod svojih roditelja.

"Dok sam se oporavljao i ležao, gledao sam televiziju i nedržavne kanale, dan za danom. Vidio sam masakre u gradovima širom Sirije, svakodnevne scene smrti u vijestima koje mi prethodno nisu bile dostupne. Protiv koga sam se borio i zašto? Da li ću i samo morati da ubijam nedužne? To nije bila armija o kojoj sam sanjao u djetinjstvu. Srećom, doktor mi je odobrio 3 mjeseca oparavka.  Ispostaviće se, dovoljno da pobjegnem iz zemlje.

Alaziz je pobjegao iz Sirije preko libanske granice. Danas živi u Italiji.

"Da, ja sam dezerter. Uvijek ću to govoriti bez osjećaja stida. Izgubio sam mnogo u mojoj zemlji - porodicu, prijatelje, obrazovanje i snove. Nikada neću prestati da vjerujem kako sam dezertirao da drugi ne bi izgubili svoje porodice, prijatelje i snove".


(TBT, MEE)