GREŠKA ILI PODVALA: Njemačka policija uhapsila pogrešnog čovjeka

20.12.2016. u 08:17

MARKER

"Uhapsili smo pogrešnog čovjeka", rekao je visoki neimenovani službenik policije "Weltu"


FOTO: (Agencije)

Njemački list “Welt“ objavio je ime i podatke osumnjičenog vozača kamiona koji je uletio u štandove na božićnom vašaru u Berlinu i usmrtio 12 osoba. Riječ je o dvadesettrogodišnjem Pakistancu Navedu B. On je, kako se navodi, rođen 1. januara 1993Napadač je najvjerovatnije kao izbeglica, preko balkanske rute, dospio u Njemačku. Reuters navodi da je ovaj Pakistanac bio poznat policiji zbog manjih zločina, kao i da je poznato da je koristio nekoliko imena.  Stigao je u Njemačku u februaru i bio je u hostelu za izbjeglice koji je izgrađen na nekadašnjem aerodromu u koji su upale specijalne snage. Policija je čitave noći saslušavala jednu osobu osumnjičenu za ovaj napad, a prema njemačkim medijima, dobijena su saznanja da se radi o terorističkom napadu.

Ispostavilo se, međutim, javio je potom "Welt", da je policija uhapsila pogrešnu osobu.

"Uhapsili smo pogrešnog čovjeka", rekao je visoki neimenovani službenik policije "Weltu".

Podaci koje je dao osumnjičeni su provjereni i pokazalo se da su bili tačni.

"Time smo u novoj situaciji. Pravi napadač je još naoružan i na slobodi i može nanijeti dalju štetu“, naglašeno je "Veltu“ iz policijskih krugova u Berlinu.

Prema pisanju njemačkog dnevnika "Welt", bezbjednosne vlasti imale su već danima informacije da bi moglo doći do terorističkog napada, i čak sa navedenim ciljem - jedan božićni vašar u Berlinu.

Inače, policija, prema pisanju "Welta", zahvaljuje jednom svjedoku za hvatanje osumnjičenog napadača. Jedan muškarac je, poslije napada, kada je vozač pobjegao s mesta zločina, trčao za njim. Za vrijeme praćenja osumnjičenog on je držao mobilni telefon i informisao policiju o kretanju.

Na mjestu suvozača u kamionu bio je Poljak, koji je pronađen mrtav.  Mediji navode da bi se moglo raditi o osobi koja je radila za poljsku firmu, a sa kojom je kompanija izgubila kontakt jučer poslije podne.  Policija polazi od toga da je kamion ukraden još u Poljskoj, a pojedini mediji su prenijeli da je vozač, Poljak, koji je pronađen na mjestu suvozača, ubijen hicima iz pištolja, a ne, kako je ranije javljano, od posljedica udesa.


(TBT, Agencije)