HEROJ POLICAJAC SPASIO IZBJEGLICE OSTAVLJENE U ŠUMI NA -11: Moguće da ih je Srbija deportovala

21.12.2016. u 11:55

TEME

Izbjeglice pronađene kod granice Bugarske iz Bosilegrada su prebačene u prihvatni centar u Preševu, potvrđeno je u Beogradskom centru za ljudska prava


Foto: AP

Kako je sedmočlana porodica izbjeglica iz Iraka ostavljena u šumi kod Bugarske granice trebalo bi da odgovore nadležni u Srbiji, nakon što su pojedine humanitarne organizacije izrazile sumnju da su ti ljudi bili žrtve nezakonite deportacije. Dok Vojska Srbije saopćava da će ispitati šta se dogodilo kod Bosilegrada, policija još ćuti o ovom slučaju.

Izbjeglice pronađene kod granice Bugarske iz Bosilegrada su prebačene u prihvatni centar u Preševu, potvrđeno je u Beogradskom centru za ljudska prava, koji zajedno sa UNHCR-om istražuje prijavljeni incident.

Mirjana Milenkovski, iz UNHCR-a, rekla je za Radio Slobodnu Evropu da su upoznati sa slučajem nakon što su dobili izvještaje sa terena.

“Prikupljamo pojedinosti kako bi saznali šta se dogodilo. O svemu što imamo na raspolaganju obavijestili smo državne organe Srbije. Po našem saznanju, oni sada istražuju pojedinosti. Očekujemo da ćemo uskoro od njih dobiti pravu informaciju”, kaže Milenkovski.

Sa izbjeglicama će razgovarati predstavnici vlasti i međunarodnih organizacija, nakon čega bi trebalo da bude jasnije da li je pokušana njihova deportacija iz Srbije.

Prethodno je iz humanitarne organizacije Info park saopćeno da je sedmočlana porodica Kurda iz Iraka, čiji su članovi imali dokumenta za trodnevni boravak do eventualnog zahtjeva za azil, u subotu popodne izvučena iz autobusa sa redovne linije na putu od Beograda ka prihvatnom centru u Bosilegradu, gdje su krenuli po preporuci nadležnih organa.

“Sve je bilo u redu do nekih 30 kilometara pred Bosilegradom. Tada je autobus zaustavljen od strane uniformisanih lica koja su, prema svjedočenju očevidaca, na sebi imala oznake žandarmerije, policije i vojske. Naša pretpostavka je da se radi o združenim vojno-policijskim snagama koje osiguravaju granicu. Ta porodica je, sedmoro iračkih izbjeglica među kojima je bilo i dvogodišnje dijete, izvedena iz autobusa i prebačena u policijska vozila. I odvezeni su u tom trenutku u nepoznatom pravcu”, ispričao je Gordan Paunović iz Info parka.

Šest sati kasnije, oko 21 čas, ove izbjeglice su Info centru uputile poziv za pomoć, a poslije dramatične potrage policija iz Surdulice i hitna pomoć pronašle se ih u tri ujutru u šumi nedaleko od granice sa Bugarskom. Bili su promrzli, ali nepovrijeđeni.

Kako su navele nevladine organizacije koje prate ovaj slučaj, pomenuta porodica iz Iraka po propisu je registrirana u Beogradu i sa urednim dokumentima se uputila u prihvatni centar u Bosilegradu, ali je pod nerazjašnjenim okolnostima bez registracionih papira ostavljena u šumi na minus 11 stepeni.

Heroj ove priče bio dežurni policajac iz Surdulice koji je nakon poziva za pomoć iz ove organizacije uvidio kritičnost situacije i pomogao da se pronađu migranti. Njima je odmah ukazana ljekarska pomoć i sada imaju mogućnost da traže azil u Srbiji ili da čekaju svoj red za ulaz u Mađarsku.

Gordan Paunović smatra da okolnosti nameću sumnju da je pokušana njihova deportacija:

“To je zaključak koji se nedvosmisleno nameće na osnovu raspoloživih podataka. Vidjet ćemo šta će biti rezultati istrage i saopštenje zvaničnih organa. Činjenica je da na toj granici ne patroliraju samo naša vojska i policija, da tu ima i pripadnika evropskih policija, vidjet ćemo ko je zapravo bio u toj grupi.”

Vojsci Srbije rekla je da će istražiti šta se dogodilo i napomenula da zajedničke sigurnosne snage imaju izrazito human odnos prema migrantima i da o tome svjedoči dosadašnji tretman koji imaju od strane državnih subjekata. Uz to, Vojska je apelovala na migrante da, prije svega zbog lične sigurnosti i zdravlja, prihvate pomoć i smjeste se u prihvatne centre širom Srbije.


(TBT, RSE)