MADAME CHRISTINE Šefica MMF-a proglašena krivom zbog mahinacija sa tajkunom

19.12.2016. u 09:58

MARKER

Francuski sud odlučio je da je šefica MMF-a Christine Lagarde kriva u aferi oko isplate 400 miliona  eura preduzetniku Bernardu Tapieu oko sporne prodaje jedne kompanije, javlja BBC


FOTO: (reuters)

Lagarde je proglašena krivom zbog nemara, čija je posljedica bila da su zloupotrebljeni javni novci zbog odobravanja odluke da se Tapieju dopusti izvansudska arbitraža.

Ipak, sud je odlučio kako Lagarde neće morati platiti kaznu, niti snositi sankcije.

Lagarde se nije nalazila na izricanju presude, jer se danas nalazila u Washingtonu. U petak je posvjedočila kako je uvijek sve radila u dobroj vjeri.

Njezin advikat je rekao da će istražiti mogućnosti žalbe, piše Reuters.

Sporan potez iz 2008. godine

Podsjetimo, predsjednici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christini Lagarde suđeno je zbog uloge koju je kao francuska ministrica financija 2008. godine imala u isplati 400 miliona eura gospodarstveniku Bernardu Tapieu.

Preduzetnik Tapie je inače veliki pobornik bivšeg konzervativnog predsjednika Francuske, Nicolasa Sarkozyja.

Francuski vrhovni sud odbio je njezinu žalbu na odluku suca u decembru prošle godine o suđenju na Sudu pravde republike, posebnoj ustanovi namijenjenoj ministrima za kriminal tokom vladanja.

Ova presuda bi mogla izazvati novu nestabilnost na čelu MMF-a, nakon što je bivši šef Fonda Dominique Strauss Khan 2011. godine odstupio zbog skandala vezanog uz seksualni napad.


(TBT)