INDIREKTNI RATNI PROFITERI: Što je u Libiji gore, to je situacija na jednom tržištu bolja

20.12.2016. u 05:38

GLOBAL

Libijski građanski rat pospješuje rast cijena jednog resursa na koji se oslanjaju brojne svetske ekonomije


FOTO: (Reuters)

Nafta je danas ojačala iznad 52 dolara za barel pošto je planirano povećanje proizvodnje u Libiji zastalo zbog nastavka tenzija u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) koja je izuzeta od smanjenja pumpanja.

Cijena naftnih fjučersa je porasla u New Yorku za 1,2 odsto nakon skoka od 2,0 procenta u petak, prenosi agencija "Blumberg News".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru, porasla je za 62 centa na 52,52 dolara po barelu na robnoj berzi u New Yorku, dok je jutros po londonskom vremenu u 09,48 sati trgovana za 52,20 dolara.


FOTO: Ilustracija (Reuters)

Cijena WTI nafte je u petak napredovala za 1,0 dolar na 51,90 dolara. Ukupni volumen trgovanja danas je bio oko 5,0 procenata ispod 100-dnevnog prosjeka.

U mnogo aktivnijem terminskom trgovanju za februarske isporuke, cijena američke naftne reference je ojačala za 27 centi na 53,22 dolara.

Sjevernomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru popela se za 59 centi (1,1 odsto) na 55,80 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.


FOTO: (Reuters)

"Cijena nafte kreće u uzlazni period kao rezultat odluke OPEK-a i nečlanica naftnog kartela o smanjenju proizvodnje", kaže glavni robni analitičar u kompaniji SEB Market, Bjarne Skildrop. "Efekat tih odluka još nije iza nas", pri čemu su libijski problemi sa proizvodnjom takođe poduprli cijenu, napominje on.

Libijska garda na naftnim postrojenjima odustala je od sporazuma da omogući isporuke sa dva najveća naftna polja u zemlji El Fil i Šarara filds, izjavio je Kaled Hadlul, inženjer u kompaniji "Mellitah Oil & Gas", koja radi na polju El Fil.

Prema njegovim riječima grupa gardista je spriječila protok nafte cijevovodom, kazao je on u telefonskoj izjavi za "Blumberg". Kompanija Repsol, koja posluje na polju Šarara, također tek treba odnovi isporuke, pošto se nafta sa oba polja transportuje istom mrežom cijevovoda, dodao je Hadlul.


(TBT, newsweek.rs)