„MUSLIMANSKI BIG BROTHER“: Kontroverzni reality show će pogoršati vjersku netoleranciju?!

19.12.2016. u 08:05

RELIGIJA

Ove sedmice je BBC2 prikazao kontroverzni reality show „Muslimani poput nas“ reklamiran kao 'muslimanski Big Brother'

 

FOTO: (BBC2)

Ove sedmice je BBC2 prikazao kontroverzni reality show „Muslimani poput nas“.  Reklamiran kao 'muslimanski Big Brother', show je u kuću u Yorku smjestio 10 muslimana gdje se snimaju njihove rasprave oko vjere i islamske kulture.

Program je namijenjen razbijanju vjerskih predrasuda, ali također ističe razlike unutar vjera.

S jedne strane je žena opisana kao „umjerena radikalna vjernica“ a s druge Abdul Haqq, bokser kojeg nazivaju ekstremistom nakon što je ostavio kršćanstvo i prešao na islam.

Haqq bi se mogao posmatrati karikaturom islama, zbog svojih veza sa ISIL-om i vremena provedenog u zatvoru Belmarsh jer je pokušao napustiti zemlju s krivotvorenim pasošem.

Show je obećao prikazati kako je to biti musliman u modernoj Britaniji, gdje su 2.7 miliona ljudi sljedbenici islama, ali čini se da će umjesto većeg razumijevanja, ustvari doći do jačanja stereotipa. Karikature nisu dovoljne želimo li izgraditi istinski inkluzivnu Britaniju.

Kako bi se stvorilo jedinstvo unutar zajednice, moramo postaviti osnovne standarde religijske pismenosti u UK. Jednostavnije, ne potrudimo li se razumjeti naše susjede, kako se možemo međubosno slagati? Gdje postoji neznanje, nesporazumi, sumnja i nepovjerenje se ubrzo uvuku.

Ovo mora ići dalje od časova vjeronauke u našim školama. Moramo raditi na poboljšanju razumijevanja u cijelom društvu i na svim nivoima želimo li promovirati uvažavanje i harmoniju.

Upravo smo ovome posvećeni u institutu Woolf. Skoro 20 godina istražujemo interakciju između judaizma, kršćanstva i islama i pomažemo identificirati praktične mjere za gradnju mostova između ovih religijskih zajednica i šireg društva.

Nažalost, prečesto smo svjedoci da se religija ne posmatra kao izvor utjehe ili težnja ka dobrome, nego kao uzrok podjele i konflikta – često su uzroci upravo stereotipi i predrasude.

Ovo je duboko zabrinjavajuća činjenica koja vodi do velikog problema ukoliko se religija zanemari ili odbaci.

Postoji i opasnost da će dovesti do veće separacije i zatvaranja zajednica koje će postati plodno tlo za ekstremističke težnje na svim stranama.


(TBT, Independent)