AKO VAM SE ŽURI: 12 zemalja sa najbržim državljanstvom

19.12.2016. u 05:31

TEME

Dobijanje državljanstva obično podrazumijeva duži vremenski period života u nekoj zemlju. Za one sa dovoljno keša to ne važi


Foto: AP

Monako- Sve više zemalja u svijetu nudi kraći put do državljanstva. S izlaskom Velike Britanije iz SAD bogati Britanci moraju da potraže svoje prebivalište unutar bloka od 28 nacija.

Jedna studija je analizirala sve programe koje države nude i klasifikovala ih na osnovu kvaliteta, vrijednosti i reputacije države.

Bugarska - depozit od 500.000 eura u bugarske državne obveznice u roku od pet godina je dovoljno za dobijanje državljanstva.

Grčka - Po dobijanju tzv. D vize investitori mogu da apliciraju za grčko državljanstvo nakon što su kupili nekretninu vrijednu 250.000 eura.

Kipar- Ovo mediteransko ostrvo nudi mali porez za firme od svega 12,5 odsto, ali za državljanstvo morate kupiti nekretninu vrijednu 300.000 eura.

Monako - Državljani Monaka nemaju porez na prihod, kapitalnu dobit ili bogatstvo i mogu da putuju u svim Šengen državama bez viza.

Jersey- Ovo malo ostrvo u La Manšu ima mali porez i blagu klimu. Minimalna investicija za državljanstvo je 125.000 funti godišnje i moguće je samo onima koji zarađuju bar 625.000 funti.

Velika Britanija - Ona nije jeftina, ali je čest izbor bogataša zbog dobrog obrazovnog sistema. Ima tri programa za državljanstvo vrijednih dva, pet i 10 miliona funti.

Latvija - Za državljanstvo je neophodno kupiti nekretninu vrijednu 250.000 eura i platiti pet odsto naknade vladi.

Španija - Ima sličan program kao i Portugal, nekretnina od 500.000 eura ili ulaganje dva miliona eura u državne obveznice.

Malta - Malta ima mali porez od svega 15 odsto i državljanstvo je moguće kupiti za 275.000 eura preko nekretnine.

Portugal - U Portugalu morate da otvorite 10 radnih mjesta, deponujete milion eura u banku ili kupite kuću od 500.000 evra.

Belgija - Procedura traje dva mjeseca je dovoljno je osigurati zaposlenje u toj zemlji.

Austrija - Nudi 10 različitih programa i nijedan nije vezan za investicije


(TBT)