GORE NEGO ŠTO IZGLEDA: Evo da li je bitka za Mosul osuđena na propast

19.12.2016. u 05:31

GEOPOLITIKA 

Malobrojnost terorista u odnosu na iračke i koalicione snage, odredila je i strategiju koju 'Islamska država' primjenjuje. Nažalost, za sada joj ide odlično...


Foto: Reuters

Iračke sigurnosne snage u Mosulu Od kada je bitka za Mosul počela sredinom oktobra, portparoli iračkih i koalicionih snaga hvalili su se zauzimanjem čitavog niza sela na periferiji grada. Iz perspektive Islamske države, međutim, može se reći da se bitka odvija mnogo bolje nego što je očekivano.

Irački premijer Gaider al Abadi rekao je da je veoma zadovoljan napretkom svojih trupa. Ipak, broj zauzetih sela i kvadratnih kilometara otrkiva samo djelić priče, koji može navesti do neosnovanih zaključaka.

Mosul je grad sa preko dva miliona stanovnika. Kada je bitka počela, Islamska država imala je na raspolaganju oko 10.000 boraca. Malobrojnost terorista u odnosu na neprijateljske snage, odredila je i strategiju koju Islamska država primjenjuje. Grupa nikada nije maneravala da drži cijelu teritoriju grada, pa su zauzimanja sela sve samo ne iznenađujuća. Jedino logično rješenje s vojne tačne gledišta jeste povlačenje u pripremljeno, obezbijeđeno i dobro utvrđeno urbano područje duboko unutar Mosula.

Prema tom planu, 'Islamska država' postepeno popušta i kontrolisano se povlači iz takozvane "šire zone sigurnosti" oko Mosula, nanoseći pritom što je više moguće gubitaka koalicionim snagama. Teroristi ulaze u okršaje sa iračkim i koalicionim vojnicima, ali ne u odlučujuće bitke iz kojih je nemoguće povlačenje na sljedeću liniju odbrane.

Usljed toga, može se očekivati da će obruč i dalje da se sužava, sve dok ne stigne do krajnje linije" koju je iscrtala Islamska država. Analize situacije na terenu pokazale su da će se Islamska država u nekom trenutku najverovatnije povući iz zapadnog dijela grada, odnosno da će "krajnja linija" biti istočni dio Mosula, koji je sa jedne strane zaštićen rijekom Tigar.


Unutar ovog djela, koji lideri Islamske države smatraju najprikladnijim za odbranu, teroristi su već prokopali čitavu mrežu tajnih podzemnih tunela, kojima im je daleko olakšano sigurno kretanje. Ukoliko "branioci" Mosula odluče da se bore do posljednjeg čovjeka, odnosno za svaku ulicu, zahvaljujući ovim tunelima broj žrtava na strani koalicije može biti veoma visok.

Vodstvo Islamske države vjerovatno očekuje da Iračke sigurnosne snage (ISF) neće imati dovoljno snage da borbu privedu kraju, kao i da će se "neprirodna koalicija" sa Amerikancima vjerovatno raspasti ako se borbe oduže na proljeće ili ljeto 2017. godine.

Ako Islamska država zaista u Mosulu dočeka ljeto i na taj način izvede nemoguće, ne samo da će ohrabriti potencijalne regrute da se pridruže, već će i uvući koalicione snage u bitku sličnu borbama za Alep, bitku u kojoj se pobjednik ne zna do posljednjeg trenutka, koji također može biti veoma dalek.

Jedinice za mobilizaciju naroda i zapadni vojni eksperti, zajedno su daleko jači i opremljeniji nego 'Islamska država', koja ne posjeduje ni stalni izvor hrane i lijekova, a de ne govorimo o borbenim avionima, tenkovima i bojnim brodovima. Ipak, i pored toga, pažljivo pripremljena odbrana i poznavanje terena, umanjili su nedostatke Islamske države, čiji su pripadnici izgleda spremni na bilo kakav izazov kako bi pobijedili.

Izvještaj Misije Ujedinjenih nacija za pomoć Iraku od 1. decembra pokazao je da su iračke snage pretrpjele alarmantno visoke gubitke u mjesecu novembru. Izaslanik UN Ján Kubiš, saopćio je da je ubijeno oko 2.000 iračkih vojnika, dok je oko 450 ranjeno.

"Broj žrtava je zapanjujući", bio je kratak  Kubiš .

Ako je ISF već pretrpio toliko gubitaka, šte onda očekivati kada počne najkrvavija, gradska faza bitke? Koliko će dugo irački narod podržavati način na koji se vode operacije? Da li će to uticati na nephodnost većeg broja pripadnika šiitske Jedinice za mobilizaciju naroda? Sve ove implikacije su veoma zabrinjavajuće za Bagdad.

Situacija je, međutim, jednako opasna i po Washingron. Šta će Trumpova administracija učiniti ako borba zapadne u pat poziciju kao u Alepu? Šta ako šiitske Jedinice za mobilizaciju naroda prve uđu u Mosul i sukobe se sa sunitskim milicijama, čiju će stranu zauzeti SAD? Brojni eksperti upozoravaju da Iraku prijeti novi građanski rat kada Islamska država bude istjerana iz Mosula. Čini se da do toga može doći i prije nego što bitka bude privedena kraju.

Sjedinjene države duboko su umiješane u konflikte u Siriji i Iraku, i sve im je teže da kažu koji bi to bio pozitivan ishod ovih ratova. Ukoliko se nešto ne promjeni velikom brzinom, novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump moraće da donese neke veoma teške odluke, bukvalno prvog trenutka kako zakorači u Bijelu kuću.


(TBT, NI)