BAKIR KONAČNO OTKRIO KO JE „NEKO“ SDA: Za razliku od SDP-a mi nikada nismo sklapali bilo kakve dogovore sa SNSD-om i HDZ-om

18.12.2016. u 13:23

POLITIKA

- Kao i uvijek do sada, SDP ni jučer nije smogao snage da odoli svom populističkom nagonu da prikuplja jeftine političke poene obmanjujući bh. javnost s potpuno neutemeljenim i nesuvislim optužbama na račun SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića, navodi se u saopćenju SDA koje je uslijedilo nakon jučerašnjeg istupa predsjednika SDP-a, Nermina Nikšića


FOTO: Izetbegović, Nikšić (Agencije)

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić prokomentirao je jučer posljednji  sastanak čelnika SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, na kojem je jedna od tema bio novi prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH. Nikšić smatra da je taj sastanak nastavak politike razgradnje BiH i njenih institucija.

"Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji dogovaraju HDZ i SNSD, pokušaj je da se od te institucije napravi novi Dom naroda, jer predviđa uvođenje etničkog glasanja, bez kojeg se ne može donijeti niti jedna odluka. Na takvim principima ne funkcioniše niti jedan sud na svijetu. To je nastavak politike razgradnje BiH i pokušaj da se BiH uredi kao konfederacija tri naroda, koja bi se, kao takva, u vrlo kratkom roku raspala na tri etničke državice", istakao je Nikšić.

Nikšić je također rekao da bi umjesto što se bave pokušajima ostvarenja ratnih ciljeva političkim sredstvima, HDZ i SNSD trebali bi penzionerima objasniti zašto se njihova penzije ne povećavaju?

"Radnicima trebaju reći do kada će im uvoditi nove poreze i namete? Svim građanima dužni su odgovoriti kada će krenuti izgradnja auto-puteva i drugih infrastrukturnih projekata, koji su u potpunoj blokadi otkako je na vlasti stabilna koalicija", naveo je Nikšić.

Nikšić je uzgred "zakačio" i SDA, pozivajući je da se konkretno izjasni o politici svojih koalicionih partnera koji, kako ističe, jasno žele podjelu države BiH.

SDA je odgovorila Nikšiću danas javnim saopćenjem u kome se, pored ostalog, ističe da je javna prozivka Nikšića potpuno suvišna budući da je SDA već ranije zauzela nedvosmislen stav o zakonu koji predlažu Dodik i Čović.

"Nakon što se SDA konkretno izjasnila da nikada neće dozvoliti slabljenje Ustavnog suda BiH, argumentirano odbacujući jučerašnji dogovor Milorada Dodika i Dragana Čovića o donošenju bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kao štetan po interese Bosne i Hercegovine, cijenimo da je dobro to što se ubrzo zatim oglasio i SDP, odnosno njegov predsjednik Nermin Nikšić, pridružujući se već iznesenom stavu SDA", navodi se u saopćenju SDA.

"Međutim, kao i uvijek do sada, SDP ni jučer nije smogao snage da odoli svom populističkom nagonu da prikuplja jeftine političke poene obmanjujući bh. javnost s potpuno neutemeljenim i nesuvislim optužbama na račun SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića", piše u saopćenju u kome se iznose i neki stari "grijesi" SDP-a kada je sklapao neprincipijelne dogovore s Dodikovim SNSD-om.

"SDA nikada nije, niti će zarad uskostranačkih interesa i borbe za vlast sklapati bilo kakve dogovore sa SNSD-om i HDZ-om koji su štetni po interese države Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Za razliku od SDA, SDP je u prethodnom mandatu upravo zarad ostanka na vlasti sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem sklopio niz političkih dogovora štetnih za Bosnu i Hercegovinu. Samo zahvaljujući odlučnom suprotstavljanju od strane SDA, neke od tih dogovora nisu uspjeli da provedu, poput stavljanja tužilaca pod političku kontrolu ili ukidanja glavnog centra Centralne izborne komisije za brojanje glasova.

Nažalost, uspjeli su, između ostalog, da unište institut sukoba interesa i javnih nabavki, izglasali su Zakon o JMBG, kojim je podebljana međuentitetska linija, kao i sramni Zakon o prebivalištu, koji je jedan od ključnih uzroka gubitka mjesta načelnika opštine Srebrenica na proteklim lokalnim izborima", navodi se u reakciji SDA.

"Iako je g. Nikšić zajedno sapan class="hascheck-stylistic" data-error-id="7">sa liderima 13 drugih parlamentarnih političkih stranaka potpisao „Izjavu o opredijeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU“, SDP je opstruirao donošenje svih zakona iz Reformske agende u Parlamentu Federacije BiH, počevši sa novim Zakonom o radu. Umjesto što obmanjuju javnost populističkom demagogijom, otrcanim floskulama i neutemeljenim optužbama na račun SDA, bilo bi puno korisnije da SDP građanima Federacije BiH pojasni zašto se pridružio HDZ BiH i kladioničarskom lobiju u opstruiranju i odugovlačenju usvajanja Zakona o igrama na sreću u Parlamentu Federacije BiH, usljed čega je budžet Federacije već oštećen za nekoliko desetina miliona KM, a korist imaju samo vlasnici kladionica i oni koji štite njihove interese", stoji na kraju saopćenja SDA.


(TBT)