PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojni obavještajac Svetozar Kosorić ogranizirao ubistva muškaraca

17.12.2016. u 06:58

TEME

U optužnici se navodi da je Kosorić postupajući po smjernicama Glavnog štaba VRS-a, učestvujući na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih porodica koji su trebali da se privremeno zatvore a zatim ubiju


FOTO: (public)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Svetozara Kosorića (1953.) iz Han Pijeska, stalno nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo genocid, a optužnica u ovom predmetu je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kosorić se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za obavještajne poslove i kao jedan od članova štaba Drinskog korpusa VRS-a  svjesno  pomogao učesnicima izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem su učestvovali visoki vojni oficiri i policijski zvaničnici VRS-a.

Optužnica ga tereti da je od 11. do 19. jula 1995. godine, postupao u skladu s planom i namjerom VRS-a  da se djelimično istrijebi grupa bošnjačkog naroda iz enklave Srebrenica ubijanjem, prisilnim premještanjem pripadnika grupe i nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda.

„U optužnici se navodi da je Kosorić postupajući po smjernicama Glavnog štaba VRS-a, učestvujući na sastancima na kojima se odlučivalo o odvajanju muškaraca dobi od 16 do 60 godina od njihovih porodica koji su trebali da se privremeno zatvore a zatim ubiju a žene i djeca uklone s područja zaštićene zone Srebrenica.

On je pronalazio lokacije za privremeno zatvaranje muškaraca Bošnjaka, zatim lokacija za pogubljenje te je učestvovao u organiziranju transporta civilnog stanovništva predvodeći jednu veću kolonu autobusa i kamiona koji su prevozili žene i djecu prema teritoriji pod kontrolom Armije BiH“, saopćeno je iz Suda BiH.


(TBT, Agencije)