NOVI TRAVNIK, STARE PRIČE: Izvitoperena priča o uspješnoj menadžerici i bijedi radnika

17.12.2016. u 06:58

BUSINESS

Nažalost sa svim negativnim trendovima koji vladaju u be-ha surovom tranzicijskom kapitalizmu mijenja se i priča, kao i odnosi vlasnika prema uposlenicima koji zarad ono malo crkavice koju primaju na kaškice moraju šutjet i trpjeti mobing, nepravdu, tlačenja


FOTO: Kopruner (Agencije)

Nekad 2014. godine

GS Tvornica mašina Travnik primjer je uspješno privatizirane kompanije koja iz godine u godinu ostvaruje nove uspjehe. Tom kompanijom rukovodi direktorica Snježana Köpruner.

Kada je napravljena privatizacija firme tačnije prije deset godina tada je kompanija imala 52 zaposlenika i radila sa oko 800.000 KM. Nije bilo lahko pokrenuti firmu, koja je bila kao ruševina kako materijalna tako i moralna. Uz pomoć energije mladih i iskustva starijih zaposlenika, kao i pomoći naših poslovnih partnera uspijevali smo sa svakom poslovnom godinom biti sve bolji. Uz sve to neophodno je stalno investirati u unapređenje proizvodnje. Prošle godine ostvarili su preko 14.000.000 KM prihoda, od toga su investirali više od milion KM. U prvoj polovini ove godine ostvarili su preko sedam miliona KM i investirali više od 700.000 KM - kazala je Köpruner.

Do kraja ove godine, kako je dodala, planirali su ostvariti prihod od 16 miliona KM i investirati još oko milion KM. Proizvodni asortiman čine, uglavnom, zavarene konstrukcije sa ili bez mehaničkih obrada. Najveći kupac im je firma GROB proizvođač alatnih strojeva, Messer cutting Systems proizvođač rezača za limove, Bombardier Transportetion najveći svjetski proizvođač šinskih vozila, KnorrBremse proizvođač kočionih sistema za kamione i šinska vozila, ThyssenKrupp proizvođač linija za zavarivanje, LIEBHERR proizvođač građevinskih strojeva…

Izvoze čak 92,54 posto vlastite proizvodnje, uglavnom u Njemačku i Austriju, a ponekad u Češku i Brazil.

Köpruner je najavila i novi projekat.

- Istražujući tržište bicikla naša firma u Njemačkoj došla je do saznanja da je to segment koji u EU nije dobro pokriven. To je bio razlog da smo krenuli u proizvodnju nešto neobičnijih luksuznih bicikla. Ovaj projekt se prilično dobro razvija i na putu smo razvoja električnih bicikala, sa kojima bismo trebali najkasnije do kraja sljedeće godine izaći na tržište - kazala je Köpruner.

Sada 2016. godine


FOTO: (TBT)

Ovako je nekad izgledala priča „uspješne“ privatizacije iz 2014. godine ekonomskih potencijala u Bosni i Hercegovini. Nažalost sa svim negativnim trendovima koji vladaju u BH surovom tranzicijskom kapitalizmu mijenja se i priča, kao i odnosi vlasnika prema uposlenicima koji zarad ono malo crkavice koju primaju na kaškice moraju šutiti i trpiti mobing, nepravdu, tlačenja i ostale najblaže rečeno neugodne situacije u kojima se svakodnevno nalaze, radeći i trpeći po onoj narodnoj maximi „sve je doboro dok ne puca“.   Vlasnici i direktorici Snježani Köpruner postavljamo nekoliko pitanja sa kojima se radnici u posljednje vrijeme svakodnevno suočavaju, a ista pitanja postavljamo i Federalnoj i Kantonalnoj  inspekciji rada SBK, kao i Agenciji za privatizaciju FBiH, te ostalim pravosudnim i policijskim instancama u Bosni i Hercegovini, SBK i samom Travniku:

Zasto se u Tvornici mašina GS Travnik,  čiji je vlasnik stranac svakog mjeseca vrše odbijanja određenog iznosa,  a  o tome niko nista nesmije reći?

Sa jedne strane se tvornica mašina GS Travnik prikazuje kao  uspješan poslodavac , radnicima se daju novčane naknade pred vjerske praznike, a svaki mjesec se odbija određena novčana suma bez objašnjenja i o tome niko ništa ne govori?

Da li je istina cijenjena direktorice Snježana Köpruner da  ukoliko se napravi greška u bilo kojem pogonu gdje bi realno bilo da taj pogon ili pojedinac  snosi posljedice, rukovodstvo firme vrši obustavu na plaću skoro svim uposlenicima bez obrazloženja  zašto  se to radi na taj način?

Također se mnogi uposlenici žale na teške uvjete rada, puno dima prašine i otrovnih gasova od varenja, a što u konačnici ugrožava i ljudski život iako ste dužni po Zakonu o Radu i ostalim pozitivnim zakonskim aktima da obezbjedite radnicima ugodnu radnu atmosferu i ambijent bez bilo kakvih štetanih utjecaja po zdravlje radnika?

Pitanja je mnogo, a mi smo se odlučili za ova četiri, u nadi da ćemo kao lojalni radnici/uposlenici biti pozitivno shvaćeni i da ćete u najskorije vrijeme u skladu sa pozitivnim zakonskim aktima kao i sa dobrom i pozitivnom praksom pristupiti otklanjanju evidentnih nezakonitosti i grubog odnosa prema radnicima koji su također ljudska i humana bića kao što ste i Vi, kao što su i građani tj državljani zemlje iz koje Vi dolazite u ovu zemlju da ostvarujete profit, a koju smo mi krvavo branili i odbranili od raznih osvajača koji su nastojali prije svega da nam uzmu ljudsko dostojanstvo i osnovne uslove za egzistenciju. Mnogi to nisu uspjeli sabljom, a bosanski narod je poznat po saburu, samo problem nastaje kada se pređe ta doza trpeža te bi smo Vam željeli na vrijeme skrenuti pažnju da pod hitno morate promijeniti svoj odnos prema uposlenima građanima Bosne i Hercegovine!

Većina uposlenih zbog straha za svoje radno mjesto trpe i šute, ali do kada?


(TBT, Istraživački tim)