BORBA ZA PRESTIŽ: Egipćani ulili novi život 5.000 godina staroj borilačkoj vještini (VIDEO)

17.12.2016. u 06:58

CIVILIZACIJA

Obožavaoci jedne drevne borilačke vještine, odlučili su da je ožive u tradicionalnom obliku i pretvore je u međunarodno priznatu sportsku disciplinu


FOTO: (Wikipedia)

Sve više ljudi u Egiptu počinje da se bavi drevnom borilačkom vještinom tahtib. Ovaj sport nastao je još u doba Starog Kraljevstva (2686 - 2181 pne.), a od tada je evoluirao u nešto između plesa i sportske borbe motkama.

Cilj ove igre jeste da potakne moralnost, poštovanje i viteštvo. Obožavaoci tahtiba tvrde da jača samokontrolu i unutrašnju ravnotežu

Usljed sve veće popularnosti vještine, sportisti koji oživljavaju tahtib žele da ga pretvore u međunarodno priznatu disciplinu.

"Želimo da imamo svoj savez, ligu i da sport bude međunarodno priznat", rekao je Sabri Mahmud el Sohagi, trener tahtiba i menadžer Međunarodnog centra za izučavanje tahtiba (ICTT).

ICTT je otvoren u gornjem (južnom) Egiptu pre dvije godine i već ima 50 "diplomaca". Osnivači planiraju da otvore nove trening centre i u drugim dijelovima zemlje i tako dalje popularizuju sport u celom Egiptu i inostranstvu.

Sohagi kaže da je pred njima mnogo izazova, ali i da je odluka UNESCO da uvrsti tahtib na "Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva" ohrabrila njegove kolege, koje sada vjeruju u budućnost drevne vještine.

Svi igrači tahtiba su muškarci, a pravila igre zasnivaju se na uzajamnom poštovanju, hrabrosti, viteštvu i ponosu. Vještina se osim u trening centrima, prenosi sa koljena na koljeno, s prijatelja na prijatelja.

Tahtib je nastao u starom Egiptu, a u doba ekspanzije islama, nazivao se "A’Nazaha Wa-Tahtib", što na arapskom znači "umjetnost iskrenosti i pravičnosti kroz upotrebu štapa".

U drevnim egipatskim hramovima i na papirusima mogu se pronaći prikazi muškaraca dok praktikuju tahtib, koji je uz streljaštvo i rvanje smatran za tri osnovne vojne discipline.

(TBT/Al Monitor)