VELIKA DŽAMIJA U ALEPU, NEKAD I SAD: Preživjela ratove i požare, ali ne i "opoziciju"

17.12.2016. u 06:58

CIVILIZACIJA

Velika džamija u Alepu, koju su oslobodile snage Bashara al Assada, značajna je i za hrišćane kao mjesto na kojem je sahranjen Sveti prorok Zaharije, otac Svetog Ivana Krstitelja


Foto: Reuters

Velika džamija u Alepu, poznata i kao Umejadska džamija, predstavlja jednu od najvećih i najstarijih džamija u Siriji.

Originalno zdanje napravljeno je u 8. vijeku na lokaciji nekadašnje rimske Katedrale Svete Jelene, a arhitektonsko remek djelo koje poznajemo danas, građeno je na njegovim temeljima u periodu od 11. do 14. vijeka.


Foto: Reuters

Čuveni minaret Umajadske džamije sagrađen je 1090. godine, ali je potpuno uništen u borbama 2013.

Arhitektonski, Velika Džamija u Alepu pretstavlja biser islamske arhitekture. Premda veoma slična Velikoj džamiji u Damasku, koja se takođe naziva i Umejadska džamija, upravo minaret bio je njena najspecifičnija osobenost.

Prema Evertu Janu Brilu, autoru "Prve enciklopedije Islama", minaret Velike džamije u Alepu bio je "potpuno jedinstven u svijetu muslimanske arhitekture.

Iako je osjetno snažno prisustvo elemenata mediteranskog i gotskog stila, arhitektonski koncept minareta i džamije predstavlja produžetak lokalne graditeljske tradicije hrišćanskih crkava.

Trinaestog oktobra 2012. džamija je oštećena u sukobuma takozvane "Slobodne sirijske armije" i zvanične Sirijske Arapske Armije (SAA).

Predsjednik Bashar al Assad izdao je dekret za formiranje komiteta koji će džamiju renovirati do kraja 2013., ali već početkom godine, džamija je pala u ruke pobunjenika.

U aprilu iste godine, džamija se našla usred linije vatre, a vladine snage bile su stacionirane na samo 200 metara od zdanja.

Minaret džamije sravnjen je sa zemljom 24. aprila 2013., a Sirijska arapska novinska agencija (SANA) izvijestila je da je minaret dignut u vazduh od strane pripadnika Džabat al Nusre.


Foto: Reuters

Istovremeno, određene pobunjeničke grupe su optužile Assadove snage za uništenje vrijednog kulturno-istorijskog spomenika, dok su drugi kao krivce obilježili pobunjeničke Tavhid brigade.

Glavni opozicioni blok "Sirijska nacionalna koalicija", osudio je rušenje minareta, nazvavši ga "neoprostivom sramotom" i "zločinom protiv ljudske civilizacije".

Ipak, i nakon više od 5 godina žestokih borbi, najsvetija građevina Alepa i dalje stoji.


Foto: Reuters

Sirijski veliki muftija Ahmed Badr al Din Hasun je pozdravio oslobođenje džamije od strane vladinih snaga.

"Sjećam se kada sam mogao da držim propovijedi i jutarnje molitve", rekao je muftija u emotivnom obraćanju na sirijskoj državnoj televiziji.


(TBT, newsweek,rs)