NIJE SAMO ZDRAVLJE: Zašto Turci ne puše više "kao Turci"

16.12.2016. u 02:20

GLOBAL

Suprotno uobičajenom mišljenju Turci nisu šampioni kada je pušenje u pitanju


FOTO: Erdogan (AP)

Postoji izreka “puši kao Turčin”, ali je istina da postoje mnogi narodi koje više puše od Turaka. Ipak, mnogi posjetioci u Turskoj u to teško mogu da povjeruju.

Poznata Istikal avenija koja je jedna od najljepših svjetskih pješačkih ulica može se često naći u magli duhanskog dima. Uz ulice Kadokoja, poznatog dijela Istanbula sa azijske strane Bosfora kafei imaju obično par stolova unutra, i mnogo više spolja jer je tamo pušenje dozvoljeno.

Čak i kod najhladnijih dana stolovi napolju su puni gostiju. Neki restorani i nemaju vanjske zidove već ih zamjenjuju plastičnim zavjesama kao bi izgledalo da su napolju.

Ipak, vlada namjerava da stane u kraj takvoj praksi. Po novom zakonu svega 25 odsto stolova će moći biti napolju.

Većina vlasnika restorana je zaprepašćena i tvrdi da će zbog toga morati da zatvori biznis. Turska je prepisala zapadne propise o pušenju - nema ga na javnim mjestima, ispred državnih zgrada čak i na trajektima.

Glavni nepušač predsjednik Redžep Tajip Erdogan je svoju popularnost iskoristio da progura te propise. Čak su i nargile došle pod udar njegove administracije.

U Turskoj doktori čak prepisuju zamjenu za duhan - nikotinske flastere. Poslije ovih mjera (2008) broj pušača je posebno kod mladih počeo da opada ali sada ponovo raste. Razlog djelimično leži u tome što je cijena kutije cigareta niska. Tri dolara prema 15 u EU.

Neki Turci kaži da će pušiti dok im i brkovi ne požute, ali im smeta što to moraju da čine i po hladnoći.

Ipak, ima zemalja koje su u goroj situaciji od Turske - prema podacima firme Tobako Atlas to su Crna Gora (sa 4.124 cigarete godišnje), Makedonija, Bjelorusija i Liban.


(TBT/NYT)