AZIJSKA TRKA U NAORUŽANJU: Indija testira nuklearni projektil koji može da pogodi Kinu

16.12.2016. u 02:20

GEOPOLITIKA

Indija se priprema za testiranje nuklearnog balističkog projektila Agni-V na ostrvu Viler u Indijskom okeanu


FOTO: (Profimedia)

Komanda strateških snaga Indije priprema se za finalno test lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) Agni-V krajem decembra ili početkom januara 2017. godine. Testiranje će biti izvedeno na ostrvu Viler u Indijskom okeanu, nedaleko od obale savezne države Odiša.

Indijski Agni-V prethodno je testiran tri puta, ali je finalno lansiranje bilo odlagano zbog tehničkih problema.

Agni-V je trodijelni projektil, a pokreće ga kompozitni motor smješten u trećem dijelu. Sposoban je da nosi više nuklearnih bojevih glava. Domet Agni-V rakete je između 5.500 i 5.800 kilometara.

"Indija je uspješno testirala Agni-V nedavno, a domet je bio 5.000 kilometara. Mi smo sada sposobni da razvijemo ICBM koji će moći da pogodi mete na udaljenosti i do 10.000 kilometara", rekao je K. Salvan, predsjedavajući Odbora za naoružanje i istraživanje pri indijskoj Organizaciji za istraživanje odbrane i razvoja.

Indijska nuklearna politika se trenutno zasniva na principu "ne primjenjujemo prvi", što znači da balistički projektili raspoređeni u zemlji, nisu naoružani bojevim glavama. Ipak, s obzirom na ekspanziju indijske mornarice i razvoj nuklearnih podmornica koje će biti zadužene za patroliranje i odvraćanje, ova politika će možda morati da se promjeni.


(TBT/Diplomat)