AKO IH NEĆE HAPSITI, MOŽEMO IH PREZIRATI! Pekarić: Sa računa „Merhameta“ servisirali su poligamiju i uživali razne privilegije i beneficije otkidajući sirotinji od usta

17.12.2016. u 06:57

TEME

Preko 11. Godina traje progoniteljski i potpuno neutemeljen sudski spor u slučaju „Merhamet“, koga sa nekim čudnim tužbomanskim, samovlasničkim, despotskim i antihumanističkim porivima inicira i producira donedavno nam zajednički „Merhamet“ Sarajevo


FOTO: (public)

Preko 11. Godina traje progoniteljski i potpuno neutemeljen sudski spor u slučaju „Merhamet“, koga sa nekim čudnim tužbomanskim, samovlasničkim, despotskim i antihumanističkim porivima inicira i producira donedavno nam zajednički „Merhamet“ Sarajevo, odnosno njegov nepotistički i kvazi  vanstatutarni predsjednik Hajrudin Šahić sa svojim trabantima, Munibom Bujakom, vanstatutarnim predsjednikom Skupštine i Abdulkerimom Fazlićem, vanstatutarnim potpredsjednikom „Merhameta“, uz napomenu da je ova družina blizu 20. Godina na ovim funkcijama, naravno nije teško zaključiti zašto, a nije ni „grehota“ trošiti sirotinjsko.

Ovim nebuloznim sudskim sporom Šahić je nastojao zabraniti rad svim „neposlušnim „ merhametima u BiH koji su tražili transparentnost i istinu o stanju u „Merhametu“ Sarajevo, no na sreću ipak ima pravde, svi sudovi od najnižeg, pa do najvišeg u Federaciji i Bosni i Hercegovini, ali i oba Ustavna suda (Federalni i BiH) su poništili samovlasničke nakane Hajrudina Šahića, koji smatra da samo njemu i njegovom  „Merhametu“ pripada naziv „Merhamet“, a sve je počelo od sutkinje Lejle Fazlagić, čija je presuda broj: PS-1063/05 od 08.06.2015.godine, za ovaj do kraja čist i jednostavan slučaj napisana u Haškom stilu, vjerovali ili ne na 25. stranica, u koju smo od početka sumnjali da možda ima veze  sa mitom i korupcijom, a po kojoj je ko zna po koji put žonglerski ponovljen postupak, koji nažalost i dalje traje, dakle Šahićeva sudomanija se nastavlja, što se vidi iz Rješenja broj: 65Ps321811 16 Ps 2, od 27.09.2016.godine, „efikasno i pravedno nema šta“, ali šta možemo tako je naše sudstvo, nažalost.

UPUĆENO TUŽILAŠTVIMA

Za koji dan navršava se punih 12. Godina otkako Tužilaštvo Kantona Sarajevo drži po ladicama (zašto) relevantne i neoborive dokaze, zatim djelimični nalaz Finasijske policije Federacije Bosne i Hercegovine, kojim su utvrđene nezakonitosti, a svakako i njegovog vječitog i kvazi predsjednika Hajrudina Šahića.

Pisali smo o ovome u prethodnom članku 30.04.2016.godine što predstavlja sasvim dovoljno vremena za energičnu akciju odgovarajućih službi prije svega Tužilaštva Kantona Sarajevo, kao i za ostale agencije kojima je borba protiv kriminala i korupcije u fokusu djelovanja kao što su SIPA, MUP-ovi, itd. Također su o ovome obaviješteni i donedavna glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Nives Kanevčev i službeni odgovor bio je „postupak je u toku“, međutim taj tok nikako da krene, možda se ispunjava neka obaveza prema nekome, ili se čeka zastara, a sirotinja i dalje trpi i pati, doduše nakon ko zna koliko vremena malo se oko toga nešto radilo, što se vidi iz poziva za svjedoka broj: TO9 O KTK 0014564 15, od 21.09.2016.godine, kao i odgovora Kantonalnom sudu Sarajevo od 08.10.2016.godine.

UPUĆENO POLITICI KOJA VRŠI SVAKODNEVNE I VIDLJIVE PRITISKE NA „NEZAVISNO TUŽILAŠTVO I SUDSTVO“

Pored čudnih, zagonetnih i nenormalnih odugovlačenja Šahićeve sudomanije na sudovima i tužilaštvima zbog sijaset drastičnih nezakonitih rabota u „Merhametu“ Sarajevo, a bez sumnje i Šahićevih lično, među koje spada i lažno predstavljanje u svim medijima i na raznim gostovanjima, u smislu kao da je „Merhamet“ Sarajevo krovni „Merhamet“ Bosne i Hercegovine, a on kao predsjednik „Merhameta“ Bosne i Hercegovine, što je notorna neistina i laž, što se vidi iz članka u Dnevnom avazu, od 04.11.2016.godine, sve češće se pojavljuju stranačko – politički pritisci na „neposlušne“ Merhamete koji kao nevaljaju, a na drugoj strani podrška „Merhametu“ Sarajevo i Šahiću lično, koji su kao dobri, svašta.

Naime, u posljednje vrijeme govori se o novom Zakonu o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine kojim se reguliše stvarni rad i broj udruženja i fondacija, što mi apsolutno podržavamo, jer u ovoj oblasti mora se priznati ima svašta, malo je onih udruženja i fondacija koja-koje ostvaruju svoje programske ciljeve i zadatke, pa umjesto toga ima nereda i raznih zloupotreba, jednostavno rečeno premnogo nas  je, što znači da se kriteriji za osnivanje i kontrola udruženja i fondacija moraju se značajno mijenjati.


FOTO: (public)

Pojavom novoga Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine, Hajrudin Šahić se pretvorio u „spasitelja/mesiju“ „Merhameta“, a kakav je to „spasitelj/mesija“ govori primjer „Merhameta“ Tešanj, pa tako kada su ga dobročinitelji iz firme „OVAKO“ koja svake godine donira meso sirotinji i onima koji su u stanju egzistencijalne potrebe pitali 20.06.2016.godine o humanitarnom stanju na području tog „Merhameta“, rekao je: „ne znam za taj „Merhamet“, mislim da i ne postoji“, eto to je „spasitelj/mesija, krovni i glavni“, a radi Vašeg znanja „Merhamet“ Tešanj godinama uredno radi i postoji, nezgoda je samo u tome što je među „Neposlušnima“.

Drugi primjer samovlasničkog „spašavanja i raščišćavanja“ stanja u „Merhametu“ u cjelini, te smjenjivanje pojedinaca koji ne rade zakonito i brukaju „Merhamet“, (valjda se to najprije odnosi na „Merhamet“ Sarajevo i njegovog kvazi predsjednika Hajrudina Šahića) ali ništa čudno, uz pomoć visoko pozicioniranog člana SDA BiH, gospodina Timura Numića i nekih imama Islamske zajednice, prilikom misionarskih razgovora za načelnicima opština, obavezno se naglašava da „iza Hajrudina Šahića stoji politika“, aferim SDA-ova pristisko-političko, ( slučaj „Merhameta“ Bugojno, od 02.12.2016.godine), “pošteno i moralno“.

Nažalost nešto ranije također i to previsoko pozicionirani funkcioner SDA BiH založio se kada je Šahićev „Merhamet“ zbog neblagovremene preregistracije brisan iz registra udruženja ba nivou Federacije, gdje je inače i registriran, a kako bi se Šahiću „Pomoglo“, vrlo „savjesno“ tražio ukidanje norme prekluzivnog roka, uspio je, pa smo umjesto vladavine prava dobili anarhiju, žalosno i sramotno, ali istinito.


FOTO: (public)

Nismo sigurni da rukovodstva centrala SDA BiH u Sarajevu i Rijaset Islamske zajednice u BiH u Sarajevu znaju za Šahićevo angažovanje njihovih predstavnika – misionara, o čemu ih evo obavještavamo ovim putem, iza čega se Šahić vješto krije, kao što je uostalom i do sada činio i koristio stranke i ugledne pojedince, kako bi pod njihovom zaštitom izbjegavao položiti račune za pregolemi kriminal u „Merhametu“ Sarajevo.

Molimo gore pomenute i uvažene institucije i odgovorne u njima, da nam pomognu konačno u interesu sirotinje/fukare da privedemo ovu višegodišnju bruku i sramotu po „Merhamet“ u cjelini, a ne da se Šahiću omogućava da uz obmane i neistine prikriva i produžava agoniju u „Merhametu“, a posebno molimo (možda dobro plaćenog na račun sirotinje) TIMURA i njegovu četu“ (Ruski pisac Arkadij Gajdar), a i institucije kojima pripadaju misionari da zajedničkim snagama najprije zbog interesa sirotinje/fukare konstituiramo jedinstven, savremen, transparentan i ravnopravan „Merhamet“ na nivou Države Bosne i Hercegovine, što mi od prvog dana tražimo i želimo, na čijem čelu treba da budu ugledne, obrazovane, a nadasve istinske humaniste.

Na kraju smatramo da je Ministar sigurnosti BiH gospodin Dragan Mektić apsolutno u pravu kada kaže da sudovi i tužilaštva ne rade, čemu je očit primjer SDD „Merhamet“ u Bosni i Hercegovini, jer da nije tako sve bi i svima nama bilo bolje, lakše bi i poštenije živjeli, a stranačke politike molimo da misionare odvrate od političkih pritisaka, pa umjesto toga da se zajednički borimo protiv političkih pritisaka, mita, korupcije, nepotizma i........, pomozite nam, pustite nas da radimo, a vi radite svoj posao koga imate jako puno, nemojte podržavati one koji zbog vlastitih interesa formiraju dvojne „Merhamete“ kako bi se što lakše lovilo u mutnom, kao i one koji ne vole red, rad i poštenje.

Napominjemo da samo jedan mali dio priloga tj. dokaza o istini i stanju u „Merhametu“ Sarajevo, a što smo naveli u prethodnim redovima ovoga članka dostavljamo i javnosti kao i svim relevantnim pravosudnim institucijama na uvid, te koristimo priliku da i na ovaj način postavimo nekoliko veoma interesantnih i nezgodnih upita Hajrudinu Šahiću, a koja se kako nam je naveo izvor The Bosnia Timesa blizak Tužilaštvu Kantona Sarajevo vrte i operiše se njima u pravosudnim krugovima već godinama, nažalost sudskog i Tužilačkog epiloga nema još, a kada će još uvijek se ne zna????

Šta je sa petnaest teretnih kamiona doniranih od Merhameta Švedske?

Šta je sa novčanim sredstvima od prodaje crijepa, izjava Merjeme Vlahovljak od 21.12.2001.godine i izvještaj o proizvedenim količinama od 01.10.2001.godine?

Šta je sa kupljenim i prodatim viljuškarom, izvještaj direktoru Osmanu Pekariću od 03.06.1999.godine?

Šta je sa OILMEROM benzinska pumpa u Hrasnici, izvještaj direktoru Osmanu Pekariću od 23.03.2000.godine?

Šta je sa farmama ovaca u Brezi i Kaknju, farmom koka nosilja i kunića u Brezi, informacija o stanju na farmama broj 212/98 od 01.12.1998.godine?

Šta je sa ortopedskim centrom odnosno njegovom kompletnom opremom, osnivač centra „Merhamet“ M.D.D., otvaranje centra 15.01.1996.godine?

Šta je sa Merhametovim otpisanim novčanim sredstvima fudbalskom klubu „Đerzelez“ što je evidentirano Zapisnikom Finasijske policije na stranici 129. Te sredstvima plaćenim u ime BMP-a Raiffeisen banci, Zapisnik Finasijske policije FBiH, strana 145.?

Šta je sa opremom firme „Sarpak“?

Šta je sa farmom i objektima „KOZMERA“ u Bugojnu, čija je vrijednost procijenjena na 1.863.775,40 KM, pregled vještačenja od jula. 2001.godine?

Šta je sa ribnjakom u Travniku?

Šta je sa dionicama u Vakufskoj i drugim bankama?

Šta je sa farmom zečeva u Brezi?

Šta je sa Merhametovom kućom na Sepetarovcu u Sarajevu i sa kućom u Kasindolskoj ulici sada teritorijalno pomenuta nekretnina pripada manjem BH entitetu RS?

Šta je sa firmom „Meršped“  Srebrenik?

Šta je sa zemljoradničkom zadrugom merhameta Banja Luka?

Šta je sa velikom količinom doniranog zlata Merhametu Sarajevo?

Šta je sa milionskim donacijama novčanih sredstava Merhametu Sarajevo, zapisnik trinaeste sjednice istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava broj: 01-50-1-82-13/10 od 25.08.2010.godine?

Šta je sa prikupljenim novčanim sredstvima za izgradnju škole u Pakistanu i ogromnim novčanim sredstvima koja se prikupljaju putem humanitarnih kasa postavljenih u svim privrednim, trgovinskim subjektima širom Bosne i Hercegovine?

Šta je sa firmom „Bosmer“ i opremom i imovinom te firme?

Kako i na koji način je Hajrudin Šahić dijelio novčana sredstva kao predsjednik kordinacionog odbora za manji BH entitet RS (zašto ne postoje nikakvi izvještaji)?

Kako su trošena novčana sredstva „Merhameta“ Sarajevo na silna putovanja po čitavom svijetu, i da li je to činjeno na zakonit i transparentan način?


FOTO: (public)

Dalje upućujemo pitanje pravosudnim agencijama posebno fokus stavljamo na razna Tužilaštva, a koje glasi: Zašto su obustavljene tri (3) istrage tužilaštava u BiH protiv samozvanog predsjednika HO „Merhamet“ Sarajevo, Hajrudina Šahića i to: Okružno Tužilaštvo Banja Luka broj predmeta KTA-II-2040, Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo broj predmeta: KTP-78/04 i Kantonalno Tužilaštvo Zenica broj predmeta KTA 37/05, kao i zašto se ništa nije poduzelo o najdrastičnijem nepotizmu u Merhamet-u“ Sarajevo?

Pored svega što sva nadležna tužilaštva i sudovi u Sarajevu imaju validne pismene dokaze o više milionskom kriminalu, korupciji kao i nepotizmu koji je široko rasprostranjena pojava, do sada nije bilo nikakvih konkretnijih pomaka kako bi se navedene devijacije suzbile ili umanjile, naprotiv Hajrudin Šahić i njegova kompanija su sačinili više sabranih kriminalnih djela nego što je to učinio bilo koji umjetnik ili književnik na ovim prostorima. Kao eklatantan primjer svega navedenog navodimo i primjer bivšeg direktora travničkog „Merhameta“ Mustafe Indžića inače bliskog saradnika također bivšeg Muftije Nusreta ef. Abdibegovića, koji je nedavno smijenjen sa pozicije direktora „Merhameta“ Travnik, a koji je sve donatore „Mrehameta“ preusmjerio na privatnu firmu „PROGRESS CENTAR“ Travnik, a koju je isti osnovao zajedno sa svojim sinovima koji su se iškolovali preko leđa bošnjačke muke po arapskom svijetu za vrijeme agresije na BiH (iako su isti bili vojni obveznici), dok travnički Merhamet jedva sastavlja kraj sa krajem kako bi onima najugroženijima omogućio ono osnovno, a to je jedan dnevni obrok. Također bitno je spomenuti veliku podršku porodici Indžić (klanu Indžić) koji isti uživa i od sadašnjeg travničkog Muftije Ahmeda ef. Adilovića (Salih ef. Indžić – Glavni imam Medžlisa IZ Travnik, Hamid ef. Indžić – prof. u Travničkoj Medresi, isti su u bliskim odnosima i sa Saudijskim biznismenom Al Šidijem o čemu smo već pisali kao i foto dokumentovali), a sve to rade pozivajući se na muku običnog bošnjačkog puka i fukare kojih je iz dana u dan sve više na kazanima narodnih tj Merhametovih kuhinja, kao i koristeći nekadašnje poznanstvo sa nadaleko poznatim i pobožnim muallimom Kasim ef. Mašićem.


(TBT, Istraživački tim)