ZABRANJENO ZNANJE: Ovo su najpoznatije "tajne biblioteke" svijeta (FOTO)

15.12.2016. u 09:38

KULTURA

Zbog interesa pojedinaca ili jednostavno zahvaljujući zaljubljenicima u istinu, mnoge od knjiga koje je "trebalo" da budu spaljene ili uništene, zapravo su samo skrivene u tajnim bibliotekama širom svijeta


FOTO: (Profimedia)

Ljudska historija obilježena je religijskim i političkim previranjima. U ovim burnim vremenima, snaga informacije i znanja bila je jednaka, ako ne i veća, od vojne sile, zbog čega su zajedno sa neprijateljima, na pogrešnom kraju mača često završavale i knjige.

Ipak, zbog interesa pojedinaca ili jednostavno zahvaljujući zaljubljenicima u istinu, mnoge od knjiga koje je "trebalo" da budu spaljene ili uništene, zapravo su samo skrivene u tajnim bibliotekama širom svijeta. 

Za vas izdvajamo četiri najpoznatije "tajne biblioteke" koje su danas za znatiželjne oči:

BIBLIOTEKA PEĆINA

Na ivici kineske pustinje Gobi, u mreži pećina Dunhuang, nalazi se jedan dio nazvan "Hiljadu Budinih Pećina". Ove pećine bile su zatvorene gotovo hiljadu godina, sve dok 1900. taoistički monah Vang Juanlu nije pronašao tajna vrata koja su ga odvela do odaje ispunjene rukopisima iz 11. vijeka.

Tadašnje kineske vlasti nisu bile naročito zainteresovane za otkriće, pa je do 1910. godine, kada je Pekingu palo na pamet da vidi o čemu se tu radi, u zemlji ostalo oko 20 odsto prvobitne količine rukopisa.

Niko nije siguran zašto su ovi rukopisi sakriveni, ali pretpostavlja se da je to učinjeno iz straha od invazije Karahanidskog Kanata.

VATIKANSKE ARHIVE

Jedna od najpoznatijih tajnih biblioteka na svijetu svakako je Vatikanska arhiva. Premda je tokom posljednjih godina Sveta Stolica odobrila javno izlaganje velikog broja rukopisa, teorije zavjere vezane za vatikansku arhivu i dalje su široko rasprostranjene.

Na spisku artefakata za koje teoretičari zavjere vjeruju da su u vatikanskoj arhivi, nalaze se lobanje vanzemaljaca, Hristovo porodično stablo, pa čak i vremenska mašina.

Kako bi stao na kraj ovakvim glasinama, Vatikan je odobrio pristup mnogim ekspertima i stručnjacima, ali su dokumenti od 1939. godine pa na dalje i dalje nedostupni javnosti, prije svega zbog kontroverzi oko perioda Pape Pija XII kojeg historija pamti po nadimku "Hitlerov papa".


FOTO: (Profimedia)

KAIRSKA GENIZA

Jedna kolekcija u Kairu, vijekovima je bila tajne, ne zato što je neko namjeravalo da je sakrije ili zato što su je čuvali naoružani gardisti, već zbog toga što do 19. vijeka niko na nju nije obraćao pažnju. Unutar zida sinagoge Ben Ezra u Kairu, stajalo je 280.000 jevrejskih rukopisa, poznatih kao "Kairska geniza (geniza: privremeno skladište knjiga u sinagogi ili na jevrejskom groblju).

Rukopise je prvi primjetio rumunski Jevrejin Jakob Safir, koji ih je dalje opisao u svojoj knjizi i tako na njih privukao pažnju eksperata.

Kairska geniza omogućila nam je nevjerovatan uvid u život Jevreja u Egiptu od devetog do devetnaestog veka i razbila mnoge predrasude o ukorijenjenom antisemitizmu drevnih društava.

UNIVERZITET LEIDEN

Erik Kwakkel, holandski historičar specijalizovan za srednjovekovne knjige, opisao je kako su 2013. godine njegovi studenti na Univerzitetu Leiden pronašli 132 bilješke, pisma i računa sa neidentifikovanog dvora u oblasti Rajne. Spisi su od 1577. godine stajali skriveni povezani u pergamentu.

Premda nemaju nikakvu umjetničku vrijednost, dokumenti ovog tipa daju rijedak uvid u svakodnevni život srednjovjekovnog društva i kao takvi su izuzetno vrijedni.


(TBT/BBC)