FORBES O “BEOGRADU NA VODI”: Loša šala Abu Dabija

14.12.2016. u 10:16

BUSINESS

Investitor Mohamed Alabar se bukvalno "pojavio s vrećom novca i Srbija mu je dala odriješene ruke da radi šta želi", piše ugledni američki magazin


FOTO: (public)

Nekada je to bila najobičnija rupa, obrasla u korov i skrivena iza železničkog depoa na obali rijeke Save, a uskoro će biti blistav novi kvart pun oblakodera, luksuznih stanova, hotela i kontroverze, počinje tekst o "Beogradu na vodi" američki Forbes.

Kao jedan od prvih problema projekta, magazin navodi činjenicu da se vlasnik firme "Eagle Hills" iz UAE koja je izgradila Burdž Kalifu, Mohamed Alabar bukvalno "pojavio sa vrećom novca i Srbija mu je dala odrešene ruke da radi šta želi".

Iako projekat "Beograd na vodi" ima za cilj da unapredi glavni grad i predstavlja možda najveći poduhvat tog tipa u historiji prijestolnice, tajnost pod kojom su planovi i administrativno-finansijske pripreme urađene, dovela je do bijesa javnosti koja traži da projekat od tako velikog značaja bude daleko transparentniji.

Američki magazin navodi i da nije bilo otvorenog tendera za izvođenje radova, kao i da je zakon promijenjen kako bi se arhitektonski plan "Beograda na vodi" prilagodio gradskom urbanističkom planu.

"To je kao loša šala. Samo još jedan tržni centar u zemlji u kojoj niko nema novca da kupi išta", rekla je za Forbes Mirjana Milanović.


(TBT/Forbes)