TRUMP I RELIGIJA: Šta je sve pored "Sretnog Božića" obećao?

13.12.2016. u 05:24

RELIGIJA

Donald Trump je tokom kandidature više puta ponovio niz obećanja vezanih za religiju - islam i kršćanstvo, ili slična kao što je pitanje abortusa


FOTO: Trump (TIME. ilustracija)

Donald Tramp je obećao niz stvari u svojoj kampanji, čak hiljade. Dio njih se odnosio i na religiju, a Wašshington Post donosi najkarakterističnija.

Prije svega obećao je da će vršiti “najbolji posao koji je Bog dao” i da će ljudi češće govoriti “Srećan Božić”. To je smo jedno od obećanja koje je direktno upućeno evangelističkim glasačima, koji su većinom i glasali za Trampa.

Obećao je i poseban plan za borbu protiv radikalog islama koj je ukljčivao i zabranu ulaska muslimanima u SAD i jači nadzor džamija. U najavi je bio registar i muslimana u SAD.

Trump i evanđelisti: Ima neka tajna veza

Po pitanju abortusa obećao je da će u Vrhovni sud izabrati sudije koje se protive abortusu, ukinuti finansiranje planiranja porodice i zabraniti abortus poslije 20 nedelje trudnoće.

Crkvama je obećao ukudanje amandmana koji ih sprečava da podrže ili se usprotive nekom kandidatu.

Kada se radi o pravima LGBT zajednice Trump je obećao da će potpisati propis kojim organizacija ili lice koje diksriminiše gay populaciju neće biti isključeno od dodjele državnih sredstava.

Sredstava za obrazovanje će moći slobodno da se troši i na religijske škole.

Obećao je i da će biti dobar prijatelj sa Izraelom, i opovrgao dogvor sa Iranom.

Po njemu Srećan Božić se sve manje govorio iz nakaradne političke korektnosti, ali će se pod njegovom administracijom govoriti i vidjeti češće. Na kraju poželio je da SAD budu nacija pod jednim Bogom koja pozdravlja jednu zastavu.


(TBT/ Washington Post)