BALKANSKA LIGA Tako bi se trebalo zvati takmičenje nogometnih klubova s prostora bivše Jugoslavije

12.12.2016. u 01:59

TEMPO

Evo što o Jugoligi misle sportski novinari s ovih prostora


FOTO: (jugoliga)

Dogovoreno je kako će sudjelovati 24 kluba iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a plan je da počne u julu 2018. godine. Iste godine najavljen je početak reformiranih europskih takmičenja Lige prvaka i Europske lige, u koje bi se klubovi s ovih prostora s novim sistemom trebali još teže kvalificirati.

Ako se neko od klubova koji bi trebali učestvovoati u regionalnoj ligi plasira u grupnu fazu nekog europskog natjecanja, onda bi ga u regionalnoj ligi zamijenio sljedeći najbolje plasirani klub iz te nacionalne lige, koje će se nastaviti igrati kao i dosad.

Grupna faza i finale na neutralnom terenu

Vasko Dojčinovski, šef makedonske lige, razradio je detaljno sistem takmičenja regionalne lige. Napravilo bi se šest grupa sa po četiri kluba, a igralo bi se šest kola. Nakon toga trebala bi se na proljeće igrati osmina finala s uzvratima, dok bi se u finalu igrala jedna utakmica na neutralnom terenu.

UEFA je već pripremila novac za Balkansku ligu, klubovima milioni

Bitna vijest je i kako je regionalna liga na posljednjim sastancima dobila podršku UEFA-e, krovne europske nogometne organizacije koja se novim formatom Lige prvaka okreće bogatašima. Navodno je već i pripremila novac za regionalnu ligu.

Što je još preostalo dogovoriti?

"U zraku su još ostali benefiti za pobjednika i finalista. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mjesto u Europskoj ligi, što će u Uefi malo teže proći", otkrio je Dojčinovski za Večernji list.

Problem bi mogli biti navijači...

"Utakmica visokog rizika ima i u Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom nogometa, nogomet mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom."

Navodno bi klubovi u regionalnoj ligi trebali dobiti milionske iznose za sudjelovanje i plasman.


(TBT, Index.hr)