NOV UVID U EVOLUCIJU: Pronađeno perje dinosaurusa staro 99 miliona godina (FOTO)

13.12.2016. u 05:24

NAUKA

Dio repa je pronađen zajedno s perjem, fosilizovanim kostima, kao i tragovima mišića, ligamenata i mumificirane kože


FOTO: (Reuters)

Dio repa je dugačak približno 3,7 centimetara, s perjem boje kestena na vrhu i blijedim ispod. Pronađen je zajedno s fosilizovanim kostima, kao i tragovima mišića, ligamenata i mumificirane kože.

Iako ne mogu još uvijek da kaži sa sigurnošću, naučnici smatraju da je fosilizovani dinosaurus živio prije oko 99 miliona godina, i da je vjerovatno riječ o mladom, neletećem teropodu – grupi dinosaurusa u koju spada tiranosaurus.


FOTO: (Pixabay, Ilustracija)

"Da ste u mogućnosti da držite primjerak odrasle jedinke, on bi vam stajao u ruci i bio veličine svrake", naveo je Ryan McKellar, koautor istraživanja u kanadskom muzeju "Royal Saskatchewan".

Iako ovaj fragment nije prvi primjerak ćilibara u kojem se nalazi prahistorijsko perje. McKellar je izjavio da nijedno otkriće nije bilo jasno povezano sa dinosaurusom koji ne leti.

"Ovo je prvi put da vidimo koštani materijal i perje koje stoji sa strane, pa možemo sa sigurnošću reći da nije riječ o ptici već biću koje više liči na dinosauruse", ističe on i dodaje da "pronađeni komad ćilibara nudi jedinstven uvid u život prije gotovo 100 miliona godina".


(TBT, newsweek.rs)