NAJDUŽA LOZA NA SVIJETU: 9.000 godina star "čedarski čovjek" ima živog potomka

12.12.2016. u 01:57

CIVILIZACIJA

Čedarski čovjek sahranjen je sam, unutar pećine Goug, a sloj stalagmita i nanosa sačuvao je njegovo tijelo za modernu nauku


Foto: Wikipedia

Lobanja čedarskog čovjeka (levo) i pećina Goug u kojoj je pronađena (desno) Čedarski čovjek, pronađen u klancu Čedar u Engleskoj, otkriven je početkom 20. vijeka. Skoro 100 godina kasnije, međutim, otkriven je najintrigantniji detalj povezan sa ovim mezolitskim ostacima - čedarski čovjek ima živog potomka koji danas, 9.000 godina kasnije, živi u istoj oblasti.


Čedarski čovjek sahranjen je sam, unutar pećine Goug, a sloj stalagmita i nanosa sačuvao je njegovo tijelo za modernu nauku.

Kada je 1997. godine na Oxfordovom Institutu za molekularnu medicinu izvršena DNK analiza ostataka, rezultati su upoređeni sa DNK 20 lokalaca za koje se sa sigurnošću znalo da su iz oblasti klanca Čedar, kao i da su njihove porodice tu generacijama.

Premda je eksperiment izvršen bez mnogo nade u senzacionalna otkrića, kada su naučnici shvatili da je jedna od 20 testiranih osoba daleki potomak čedarskog čovijeka, bili su više nego zapanjeni.

Radilo se o tada 42-godišnjem Adrijanu Targetu, koji je sa čedarskim čovjekom povezan po majčinskoj liniji, čovjeku sa moda najdužom poznatom lozom na svijetu


(TBT)