KGB JE PRIVIDNO UKINUT: Ali njegovo prljavi trikovi koje je koristio još su živi

11.12.2016. u 02:23

TEME

Iz arsenala podmetačina koje je koristio nekadašnji KGB, najopasnija je ona o pedofiliji


FOTO: Ilustracija (public)

Vladimir Bukovski, ruski disident koji živi u Londonu, bio je iznenađen kada mu je jedne večeri na vlada zakucala policija. Još više se čudio kada su zahtijevali da pregledaju njegov računar i na njemu našli pedofilske fotografije.

Sada čeka suđenje, ali se ne osjeća krivim. “Sada treba da dokažem ne samo da sam nevin, već da nisam kriv “; kaže Bukovski, koji insistira da je žrtva nekadašnje KGB podvale koja je neprijateljima podmetala kompromitujući materijal - drogu, fotografije, video snimke...

Danas ruski hakeri imaju niz ciljeva kao što je ometanje sajber prostora i infrastrukture, pri čemu su jako uspješni u Baltičkim zemljama,  Gruziji i čak računarima Demokratske stranke SAD.

Predstavniku proameričke vlade u Litvaniji su podmetnuli vezu sa KGB oficirom u studentskim danima. Istoj zemlju su u vojnim računarima plan NATO vježbe zamijenili planom da se osvoji Kaliningrad, i stvori nezavisna republika. 

Žoan Barbju kao i Bukovski se brani od optužbi za dječiju pornografiju dok je radio za francusku firmu u Sibiru.  Aleksandar Litvinenko koji je umro od trovanja polonijom, za koji se sumnjiči KGB, također je jedno vrijeme bio pod optužbama za pedofiliju.

Prvi ruski Blickrig u sajberprostoru desio se 2007. u Estoniji, ali sada po rečijima stručnjaka žele da prikažu da su svuda. Do krivaca za recimo čin obaranja električne mreže u Ukrajini je teško doći, ali se po rečima stručnjaka prepoznaje ruski potpis.

Sam Putin je dok je bio u KGB po nalogu Borisa Jelcina kompromitirao javnog tužioca Jurija Sukratova, koji je vodio istragu o korupciji u Kremlju. Dovoljan je bio snimak čovjeka koji liči na tužioca u krevetu sa dvije djevojke.

Sam Litvinjenko, bivši agent KBG-a je u članku optužio i Putina da je pedofil. Ukoliko želite da nekoga ocrnite tom optužbom, na Dark webu je moguće naći hakera kojima je po izvoru Nwe York  Timesa cijena 600 dolara.

U međuvremenu Bukovski pokušava da preko Evopskih institucija očisti svoje ime, ali to neće ići tako brzo.


(TBT/NYT)