UJEDINJUJU SE SANDŽAK I ŠUMADIJA: Ugljanin i Stevanović smatraju da bi regionalne stranke trebalo da imaju zajedničkog kandidata

11.12.2016. u 02:23

REGIONAL

U Novom Pazaru razgovarano o koaliciji SDP i SDA, ali i suradnji regionalnih stranaka. SDA Sandžaka i Zajedno za Šumadiju su autentične regionalne stranke koje dijele zajedničke stavove o decentralizaciji i regionalizaciji Srbije


FOTO: Ugljanin (SDA)

Ovo je početak naše suradnje i uskoro bi trebalo da se sastanemo i s liderom Pokreta za Krajinu Boškom Ničićem, koji ima veliku podršku u istočnoj Srbiji, rekao je u Novom Pazaru predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin nakon razgovora sa predsjednikom Zajedno za Šumadiju Veroljubom Stevanovićem.

Stevanović je naglasio da su predstojeći predsednički izbori prilika da se promeni stanje u Srbiji. "U Srbiji je na sceni centralizacija umjesto decentralizacije vlasti, za šta se mi zalažemo. Zbog toga nam je želja da uspostavimo saradnju sa regionalnim strankama, ali smo otvoreni za razgovore i sa drugim, prije svega, proevropski orijentiranim opozicionim partijama", ocijenio je Stevanović. Ugljanin i Stevanović smatraju da bi regionalne stranke trebalo da imaju zajedničkog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, ali još uvijek nisu razmatrali ko bi mogao da bude njihov kandidat.

Istog dana otvoreno je progovoreno o mogućoj koaliciji između dvije najveće bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP), čiji je osnivač potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i SDA Sandžaka. Lider SDA Ugljanin je potvrdio da njegova stranka hoće da uđe u vlast u Novom Pazaru, gdje je vladajuća SDP, ali da još uvek čeka odgovor na program koji im je poslao.

- Interes SDA je da se u Novom Pazaru formira stabilna većina kako njime ne bi upravljale mikro-stranke. Mi hoćemo da uđemo u vlast i dijelimo odgovornost za konsolidaciju budžeta i rješavanje problema. Uputio sam SDP dokument u kojem su nabrojani naši planovi za ovaj i ostale sandžačke gradove i čekam da oni to prihvate, naglasio je Ugljanin i dodao da kada SDP prihvati njihov program da će lokalnim odborima prepustiti da vode pregovore o formiranju koalicija u sandžačkim gradovima.

Da se pregovara sa SDA o formiranju koalicija potvrdio je i Ljajić jer će "to značiti stabilnost u Sandžaku i iza toga stoji 85 odsto bošnjačke populacije". Prilikom nedavnog boravka u Turskoj, Ljajić je tamošnjim medijima rekao da ima namjeru da napravi dogovor sa Ugljaninovom SDA "pa ako postoji spremnost i s njihove strane, voljni smo da napravimo dogovor koji će značiti stabilnost u Sandžaku i to uspostavljanjem koalicija u svim sandžačkim opštinama". Naglasio je da "predmet dogovora sa SDA Sandžaka treba da budu tačke za koje postoji razumijevanje, tačke koje spajaju i doprinose poboljšanju opštih uslova".

- Prioritet je razvoj Sandžaka, infrastruktura, ekonomija i teme koje znače poboljšanje kvaliteta života. Političke razlike treba da postoje, ali je važno da nema zle krvi i teških riječi. Jedini čovjek sa kojim nećemo ništa da imamo je Muamer Zukorlić, rekao je Ljajić.

Kamen spoticanja

Dobro obaviješteni izvori tvrde da su pregovori između Ugljanina i dvojice visokih funkcionera SDP počeli minulog leta i da je u formiranju zajedničke vlasti, upravo, Novi Pazar kamen spoticanja. SDA Sandžaka je u ovom gradu vladala od 2000. do 2008. godine, a od 2008. stožer lokalne vlasti je SDP. Ove dvije partije su poslije izbora 2012. napravile koaliciju, ali se ona raspala poslije osam mjeseci vladavine.


(TBT, Danas)