NOVI IZVJEŠTAJ: Država dopingirala više od hiljadu ruskih sportista

09.12.2016. u 06:07

TEMPO

U izvještaju se navodi se da je među sportistima koji su koristili doping četvero olimpijaca koji su osvojili medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, i petoro iz Londona 2012


Foto: (Profimedia)

Više od hiljadu ruskih sportista sudjelovalo je u državnom doping programu koji je trajao četiri godine, pokazao je posljednji dio McLaren izvještaja, javlja BBC.

U izvještaju se navodi se da je među sportistima koji su koristili doping četvero olimpijaca koji su osvojili medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, i petoro iz Londona 2012.

Izvještaj u posljednjem dijelu daje dodatne detalje o doping aferi koja je otkrivena u julu, i ocjenjuje je kao "institucionalnu zavjeru" u koju je upletena i ruska sigurnosna služba.

U izvještaju se ističe da sportisti nisu djelovali sami, već da su bili deo državnog programa.

Autor izvještaja, profesor Richard McLaren, kojeg je na to mesto postavila Svjetska antidoping agencija, rekao je da je riječ o dopingiranju u razmjerama bez presedana.

U izvještaju se navodi da je sistem bio redefiniran tokom londonskih Olimpijskih igara 2012, Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi 2013, i Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, gdje je novi sistem zaštite bio aktiviran kako bi zaštitio ruske favorite za medalje.

Rusija je osvojila 72 medalje na londonskim igrama, od čega je 21 bila zlatna, i 33 medalje u Sočiju, među kojima je i 13 zlatnih.


(TBT, BBC)