DRAMATIČNO ZAHLAĐENJE ODNOSA SARAJEVA I ANKARE Izetbegović: Vi ste se previše okrenuli Rusiji i Srbiji; Erdogan: Ko ste Vi da biste uređivali politiku Turske?!

11.12.2016. u 02:23

POLITIKA

Po svemu sudeći posljednji sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Bakira Izetbegovića i predsjednika Turske Recepa Tayyiba Erdogana bio je koban. Na to ukazuje nekoliko vrlo ozbiljnih činjenica


FOTO: Izetbegović, Erdogan (public)

Po svemu sudeći posljednji sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Bakira Izetbegovića i predsjednika Turske Recepa Tayyiba Erdogana bio je koban. Na to ukazuje nekoliko vrlo ozbiljnih činjenica.

Prvo, sastanak se desio iznenada tako da, kako je stajalo u saopćenju datom medijima, nije bio na najavljen u protokolu posjeta članova Predsjedništva BiH. Šture informacije ukazuju da se radilo o hitnom sastanku. Čak bi se moglo zaključiti da se više radilo o raportu nego o sastanku dvojice državnike; pošto je Izetbegović otišao Erdoganu „na noge“, jer se sastanak odvio u predsjedničkoj palati u Ankari,  moglo bi se reći da je Izetbegović zbog nečega podnosio Erdoganu raport.

Zanimljivo je da se Izetbegović iz „istih stopa“ po svršetku sastanka vratio u Sarajevo.

Prva pretpostavka je mogla biti da je Izetbegović odletio u Ankaru zbog sjednice PIK-a od koje su lokalni analitičari očekivali malo tvrđe stavove koje će OHR u BiH iskazati u formi svojih zaključaka. Očekivanja su bila usmjerena prema Visokom predstavniku Valentinu Inzku koji je prijetio Miloradu Dodiku sankcijama zbog referenduma. Nakon Inzkovog obraćanja medijima i saopćenja zaključaka jasno je da je zasjedanje PIK-a bilo na razini direktora, a ne ambasadora, te da zbog svega što je javnost čula od Visokog predstavnika tim povodom nije bilo potrebe Izetbegoviću letjeti u Ankaru.

Najveću sumnju da sastanak Izetbegovića i Erdogana nije bio "normalan" bacaju turski mediji koji su ga potpuno ignorirali. Imajući u vidu da je u Turskoj vanredno stanje te da su mediji pod kontrolom Erdoganovog režima, ignoriranje informacije o ovom sastanku se ne može gledati sa aspekta interesa medija, odnosno uređivačkih politika, već kao stav režima. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da prorežimski i poltronski mediji na bosanskom jeziku, kakav je portal TRT-a na bosanskom jeziku, nisu uopće objavili ovu vijest.

Ako se ovakav ignorantski odnos turskih medija komparira s prethodnih desetak susreta i telefonskih razgovara Izetbegovića i Erdogana nema tog analitičara koji neće zaključiti da se desilo nešto dramatično što bi moglo rezultirati potpunim zahlađenjem odnosa Sarajeva i Ankare. A, bez obzira na personalne relacije Izetbegovića i Erdogana, koje su obostrano kvalificirane kao bratske, postoji veoma mnogo političkih pitanja koja su u posljednje vrijeme iskrsla pred Izetbegovića zbog međunarodne politike koju vodi Erdogan. Ključno pitanje je potpuni raskid odnosa EU i Turske, odnosno okretanje Turske prema Rusiji. Nije baš moralo doći na red i pitanje nedavne posjete Izetbegovića Iranu, ali se svakako nije moglo ni zaobići.

I prije nego je Izetbegović odletio u Ankaru ova pitanja su mu morala biti postavljena u okviru kontakata sa diplomatskim korom evrospkih zemalja u Sarajevu. On sigurno nije mogao dati podršku prepotentnim i arogantnim Erdoganovim stavovima koje je javno izrekao kad je Evropska unija u pitanju. Ukoliko je izrekao kritičko mišljenje, informacija je mogla otići do Erdogana i ovaj, onakav kakav je plahovit, pozvao ga je na raport.

Zapravo, ovakav scenarij potvrdio je portalu The Bosnia Times izvor blizak beogradskim diplomatskim krugovima. Ovaj izvor čak tvrdi da je na sastanku došlo do oštre polemike između Izetbegovića i Erdogana. Navodno je Izetbegović prigovorio Erdoganu da se previše Turska okrenula Rusiji i Srbiji, a da je zapostavila Bosnu, na šta mu je Erdogan srdito priprijetio: “Ko ste Vi da uzimate sebi za pravo da uređujete tursku politiku?!“ Tako je završen ovaj sastanak!


(TBT, N.L.)